Schiedammer Van der Stel op ‘De Stoel’ in Museum Van Marken 

Schiedammer Van der Stel op ‘De Stoel’ in Museum Van Marken 

DELFT/SCHIEDAM - Schrijver Jan van der Mast interviewde vandaag de Delftse chirurg Arnold Verschuyl en Schiedammer Rob van der Stel tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Stichting Museum Van Marken in Het Prinsenkwartier in Delft. Dit was de tiende aflevering van de interviewserie ‘De Stoel’.  

holla (2)

De stichting heeft zich ten doel gesteld om de effecten van de industriële revolutie en de daarmee samenhangende sociale ontwikkelingen op de hedendaagse samenleving zichtbaar te maken. Door het oprichten van een museum over de heer J.C. van Marken hoopt de stichting de effecten zichtbaar, voelbaar en beleefbaar te maken.

Regelmatig worden er rondwandelingen en bijeenkomsten georganiseerd voor de vrienden en donateurs van de stichting. Vandaag was de tiende bijeenkomst met hierin twee interviews. Veel geïnteresseerden waren aanwezig. Interviewer Jan van der Mast, schrijver van het boek over de oprichter van de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek (NG&SF) Jacques van Marken, begon het gesprek met Arnold Verschuyl (1933).

Arnold’s vader, Evert Verschuyl, werkte als fabrieksarts voor de NG&SF en diende in 1945 voor het eerst – en succesvol – de in het geheim in de oorlog ontwikkelde penicilline toe aan een patiënt. Het was een negentienjarig meisje dat zonder dit nieuwe middel mogelijk zou zijn overleden. Arnold trad in de voetsporen van zijn vader, was ruim 25 jaar werkzaam als chirurg en woonde aan de Oude Delft. Hij vertelde mooie anekdotes en over de, voor de Duitsers, verborgen gehouden opschaling met het door Alexander Fleming ontdekte wondermiddel in de Tweede Wereldoorlog. 

Schiedammer Rob van der Stel (1956) is gids in het Nationaal Jenevermuseum. Hij is ook regelmatig wandelend met groepen te zien in de stad. Rob was gevraagd om iets te komen vertellen over jenever. Opgegroeid in de Van Markenstraat in Schiedam werd hij in 1985 aangesteld als Travel Manager bij Gist-brocades. In deze functie verzorgde hij dienstreizen voor de medewerkers van de ‘Gist’, zoals de fabriek in Delft bekendstaat. Sinds zijn vervroegde pensionering (2017) is hij bezig met het promoten van zijn geboorteplaats en heeft hij een grote interesse ontwikkeld voor de jenevergeschiedenis. Hij vertelde, ondersteund door mooie plaatjes, zijn toehoorders het verhaal van ‘korrel tot borrel’ en opende daarmee de weg voor een bezoek aan Schiedam.

Schiedam had overigens zelf de industriële gist- en moutwijnfabriek Hollandia. Deze werd in 1907 opgericht en was in 1909 operationeel. De aan de Schie gelegen Hollandia werd in 1924 overgenomen door de NG&SF. In 1988 werd de sluiting bekendgemaakt. De twee jaren daarna werd de fabriek in Schiedam gesloopt.

Foto 1: Jan van der Mast (links) met naast hem Arnold Verschuyl in de stoel
Foto 2: Rob van der Stel wordt geïnterviewd door Jan van der Mast

30-01-2022