Marja en Ron Dronkers stoppen binnenkort na 40 jaar met hun groentekraam

'Schiedammers zijn échte marktmensen, wij gaan hen missen'

'Schiedammers zijn échte marktmensen, wij gaan hen missen'

SCHIEDAM - Ron en Marja Dronkers staan aanstaande vrijdag 17 en volgende week vrijdag 24 november 2023 nog op de Weekmarkt Schiedam en dan is het over met bijna 40 jaar op de Schiedamse markt staan. Ze willen die laatste marktdagen in Schiedam van zoveel mogelijk vaste klanten afscheid nemen. Ze staan met hun groentekraam in de Lange Kerkstraat, direct naast de ingang van de AH.

door Jan Willem de Boer (video) en Jan Schrijver (tekst en foto)

Het is tijd om met pensioen te gaan vinden Ron (68) en Marja (65) Dronkers. Ze hebben een zoon en een dochter en inmiddels vijf kleinkinderen en de zesde komt eraan. Hoog tijd dus om meer vrije tijd te hebben om van de kleinkinderen te genieten, om eens wat langer op vakantie te gaan, wat vaker naar de sportschool van zoonlief, en wat minder vroeg uit de veren te hoeven.

Ron begon 50 jaar geleden al op de markt 'in de groente' in Schiedam. Dat deed hij voor een baas. Bijna 40 jaar geleden begon hij in Schiedam met zijn eigen groentekraam, samen met zijn vrouw Marja. Vijf dagen in de week gingen zij markten. Ron stond die dagen om een uur of drie op, zodat hij om halfvier naar de groothandel kon om in te kopen, meestal naar de Spaanse Polder, soms naar Barendrecht. Bij het inkopen probeerde hij zo goed mogelijk in te schatten hoeveel er die dag verkocht zou gaan worden. Zo min mogelijk overhouden op een dag en de volgende dag weer vers inkopen, was het devies. Ron en Marja hadden ervoor gekozen geen eigen koeling te hebben. "Dat goed inschatten wat we die dag zouden kunnen verkopen, was voor ons dus erg belangrijk en met de jaren werd Ron daar steeds beter in. Als we eens een keer teveel overhielden, konden we het zo nodig bij een grossier - waar we goede klant waren - koelen", zegt Marja. 

"We hebben op de Weekmarkt Schiedam op verschillende plekken gestaan. In onze beginjaren stonden we op het Broersveld, op de hoek bij Haarimport. Het Broersveld was toen nog een normale straat, met aan beide kanten kramen. De markt was toen uitsluitend op het Broersveld, maar wel tot de hol aan toe. De mensen liepen er rijen dik, het was echt superdruk. Schiedammers zijn ook echte marktmensen. Ook bij slecht weer komen ze naar hun markt. Ze kopen op de markt voor een hele week in. Dat was toen zo en dat is nu nog zo. Vaste klanten kopen gemiddeld toch wel zo'n 10 tot 15 euro per week. Natuurlijk zijn er ook mensen die een komkommer kopen of een bosje bosui bijvoorbeeld en die zijn ook van harte welkom."

Tijdens de coronatijd werden de kramen verspreid neergezet. Ook het Stadserf-plein werd toen benut om kramen neer te zetten. Ron en Marja behoorden tot de kraamhouders die op het Stadserf geplaatst werden. "Na de coronatijd zijn we direct naast de AH-ingang terechtgekomen met onze kraam, een drukke en gezellige plaats", vertelt Marja. En op die plaats staan Ron en Marja aanstaande en volgende week vrijdag dus voor het laatst. 

De afgelopen jaren hebben Ron en Marja afgebouwd. Ze draaiden wekelijks nog drie markten: donderdag Hoogvliet, vrijdag Schiedam en zaterdag Rotterdam Zuid (Afrikaanderplein). Op 23 november staan ze voor het laatst in Hoogvliet, en op zaterdag 25 november is hun allerlaatste marktdag in Rotterdam Zuid. Als je vraagt welke van deze drie markten hun beste markt was en is, hoeft Marja geen seconde na te denken: "Schiedam! Zoals ik al zei net: het zijn échte marktmensen hier. Het leuke is dat je in al die jaren ook een persoonlijke band opbouwt met veel klanten, je kent het wel en wee van de mensen en vraagt dan ook wel eens hoe het gaat. Mensen komen ook naar de markt voor de gezelligheid, voor contact met andere mensen. De sfeer is toch heel anders dan in de supermarkt."

"Wat ons op de markt wel een tik heeft gegeven, was de komst van de euromunten in 2002. Alles werd daarna zoveel duurder dat veel vrouwen moesten gaan werken of meer werken om het gezin financieel draaiende te houden. Meer gaan werken had als keerzijde voor hen en voor ons dat er minder tijd was om naar de markt te gaan", zo kijkt Marja terug. "En waar we de laatste jaren in toenemende mate last van kregen, waren de aanbiedingsprijzen voor groente en fruit waarmee supermarkten met stuntprijzen voor bepaalde artikelen klanten trekken voor hun hele assortiment. Stuntprijzen die dan onder onze inkoopprijs liggen."

"We willen al onze klanten graag bedanken voor al die jaren klandizie en gezelligheid. We hebben met plezier en liefde in Schiedam op de markt gestaan. Heel hartelijk bedankt Schiedam!", zo besluiten Marja en Ron. 

14-11-2023