Kabinet komt met harde lockdown, zo wordt verwacht

Scholen vanaf woensdag en heel veel winkels vanaf morgen dicht

Scholen vanaf woensdag en heel veel winkels vanaf morgen dicht

DEN HAAG - Het zit er dik in dat premier Mark Rutte vanavond een 'harde lockdown' aankondigt, waarbij zowat alle winkels dichtgaan (met uitzondering van supermarkten en apotheken) en ook de scholen in het basis- en voortgezet onderwijs tot en met 19 januari 2021. Ook voor de kerst nog even naar de kapper gaan, zit er niet meer in. Het doorgesijpelde nieuws over de 'harde lockdown' meldt de NOS zojuist. 

Vanavond om zeven uur maakt de premier de maatregelen die gaan gelden officieel bekend. De maatregelen om niet-essentiële winkels te sluiten en contactbedrijven als kapsalons en massagesalons te sluiten, gaan volgens de bronnen om twaalf uur vannacht al in.
(Update 19.30 uur: onder essentiële winkels vallen ook o.m. slagers, bakkers, groentewinkels, drogisterijen. Ook bleek uit de toespraak van Rutte dat contactberoepen die hun werkzaamheden moeten staken de niet-medische contactberoepen betreft, Rutte gaf daarvan expliciet de voorbeelden kapsalon en massagesalon). 

Scholen zouden aanstaande woensdag sluiten en overgaan op online-onderwijs. (Update 19.30 uur: de schoolsluiting is tot en met ten minste 17 januari, zo blijkt uit de gegeven toespraak van Rutte. Er is een uitzondering voor eindexamenkandidaten en voor basisschoolleerlingen van wie de ouders werkzaam zijn in essentiële beroepen).

De lockdown zal naar verwachting ook gaan gelden voor instellingen als musea, theaters en bioscopen.

Er wordt naar verwachting nog geen 'avondklok' ingevoerd. 

Hier lees je ons artikel over de coronacijfers van maandag 14-12: Bijna 1500 positieve tests minder:
https://www.deschiedammeronline.nl/detail/details/rivm-meldt-voor-heel-het-land-vandaag-bijna-1500-positieve-tests-minder

Foto: Mark Rutte spreekt vanavond het volk toe vanuit het 'torentje'

Update
Hier lees je de lijst welke winkels er wél open mogen blijven tijdens de harde lockdown:
https://www.deschiedammeronline.nl/detail/details/deze-winkels-blijven-wel-op-tijdens-harde-lockdown

Hier lees je het bericht van de overheid over alle maatregelen, welk bericht op de website van de Rijksoverheid is gepubliceerd is na de toespraak van Mark Rutte van hedenavond: 
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/12/14/lockdown-nodig-om-snel-oplopend-aantal-besmettingen-tegen-te-gaan

 

 

14-12-2020