SCHIEDAM - Wethouder Hamerslag reikt samen met VolkerWessels op woensdag 28 juni om 9.00 uur een waardecheque uit aan de directeur, leerkracht en leerlingen(raad) van MDO De Poldervaart, de prijswinnaar van een Tiny Forest buitenlokaal. Daarnaast wordt samen met de leerlingen(raad) de eerste tegel gewipt bij de eerder door deze school gewonnen regenton.
Intern begeleider/leerkracht Amber Lengkeek en directeur Gyselle van der Schoor krijgen woensdag de waardecheque voor een Tiny Forest aangeboden door VolkerWessels. De Poldervaart ziet graag het grote schoolplein van 1200 m2 veranderen in een groenblauwe educatieve buitenruimte. Een plek om op te laden, leren, ontdekken én spelen.
Tot vorige week konden Schiedamse scholen deelnemen aan een winactie om hun schoolplein te vergroenen. Een onafhankelijke jury heeft de inzendingen beoordeeld. De aanvragen waren verschillend van aard: van een sedumdak, een groene kook- of biologiemuur tot het upgraden van een leerveilige schoolomgeving. De inzending van De Poldervaart sprong er ver bovenuit en kreeg de meeste punten van de juryleden, aldus de gemeente. Hiermee gaat de grote wens van De Poldervaart in vervulling en verandert het schoolplein na de zomer in een groenblauwe educatieve buitenruimte.
Groenblauw schoolplein
Hét groene schoolplein bestaat niet. De mogelijkheden zijn eindeloos. De ene school kiest voor simpel: tegels eruit en planten erin. Bij een andere school gaan alle tegels eruit en wordt er een speels terrein gecreëerd met allerlei groene elementen en natuurspeelmogelijkheden, al dan niet met de buurt gedeeld. Daarom biedt de gemeente Schiedam de winnende school procesbegeleiding aan, zodat de school rondom het ontwerp en aanleg hier zelf weinig omkijken naar heeft. Annemiek Bongers van Atelier Ondertussen helpt de leerlingen(raad) met het opstellen van programma van eisen. Daarna gaat ze samen met de school en andere betrokken partijen (zoals IVN natuur educatie, hovenier van Kessel/VolkerWessels en afkoppelcoach Alfred van ’t Hoff) aan de slag met het inrichten van het speellandschap.
"Er wordt van groenblauw gesproken omdat het vaak een combinatie is van beplanting en water(opvang).
Groen: Door steen te vervangen door beplanting kun je gemakkelijk regenwater opvangen en in de bodem laten wegzakken. Als dan regenwater op de beplanting valt, zakt het weg in de bodem. Hierdoor blijft het grondwater en het water in het riool op peil. Hierdoor kan je verdroging voorkomen en hittesress verminderen. Tegels worden immers warmer dan gras of beplanting.
Blauw: Door hemelwater op te vangen, voorkom je wateroverlast. Dit kan door het plaatsen van een regenton, regenwatervijver, een infiltratievoorziening (zoals een greppel of wadi), infiltratiekratten, een goot, een aansluiting op een sloot of het maken van een verdiepte tuin (zoals een wadi). Hoogteverschillen in de tuin zorgen ervoor dat het water na een hevige bui naar een plek in de tuin gaat waar het geen kwaad kan. Bij een licht verdiepte tuin is het zelfs mogelijk om regenwater eerst op te vangen, zodat de grond de kans krijgt het water op te nemen. Al deze maatregelen helpen mee om tijdens heftige buien wateroverlast op straat en in de tuin te voorkomen", zo licht een woordvoerder de door de gemeente gebruikte beeldspraak 'groenblauw' desgevraagd nader toe.
Subsidiemogelijkheden
De gemeente Schiedam ondersteunt initiatieven van scholen op het gebied van vergroening en het klimaatbestendig maken van schoolpleinen. Denk daarbij aan maatwerk, hulp en de stimuleringsregeling Schiedam Waterklaar. Daarnaast kunnen scholen zich tot 31 juli inschrijven voor de landelijke ronde van Jantje Beton - IVN natuureducatie.
Word ook waterklaar
Dankzij de stimuleringsregeling Schiedam Waterklaar kan iedereen een bijdrage én advies op maat krijgen. Afkoppeladviseur Alfred van 't Hoff komt graag langs om de wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. Bekijk hieronder de voorbeelden van andere Schiedammers die hun leefomgeving al Waterklaar hebben gemaakt.
Schiedam Waterklaar: https://www.schiedam.nl/nieuws/samen-maken-we-schiedam-waterklaar
Afkoppeladviseur: https://www.schiedam.nl/a-tot-z/afkoppeladviseur
Inspiratie: https://www.schiedam.nl/a-tot-z/inspiratie-word-ook-waterklaar
IVN: https://www.ivn.nl/aanbod/gezonde-schoolpleinen/inschrijving-speelse-en-natuurrijke-schoolpleinen