Door de Partij van de Arbeid:

Schriftelijke vragen over het nieuwe kunstwerk in Oost

Schriftelijke vragen over het nieuwe kunstwerk in Oost

SCHIEDAM - Na een traject van bijna 7 jaar heeft Schiedam Oost eindelijk haar eigen kunstwerk gekregen. De reacties op het resultaat zijn echter, op zijn zachtst gezegd, gemengd.

Het lijkt alsof hier het één en ander mis is gegaan en dat a) de wijk nu nog steeds geen mooi kunstwerk heeft, b) er ook niet voldaan is aan de andere eisen en c) er wel veel geld voor uitgegeven is.

De PvdA begrijpt heel goed dat het niet aan de politiek is om een oordeel te geven over de esthetiek van kunst. We kunnen echter wel vragen of de doelen zijn bereikt en of het proces goed is gegaan.

Het proces heeft erg lang geduurd (start in januari 2018) en het resultaat lijkt niet te voldoen aan de verwachting van de betrokken bewoners. Een eerste eis was om een aanwezig kunstwerk voor de wijk realiseren op een goed zichtbare, centrale plek. Een kunstwerk waar de wijk trots op kon zijn. Later kwamen daar meerdere goedbedoelde, maar vage eisen bij zoals dat het kunstwerk “iets op gang moet brengen tussen de bewoners in de wijk of dat er op een andere manier verbinding kan ontstaan”.

Tijdens de eerste selectie van kunstenaars werd een kunstenaar én een kunstwerk gekozen (januari 2019). De eerste keuze ging uiteindelijk niet door (te duur) en de 2e optie ook niet (kunstwerk mocht uiteindelijk niet op de rotonde komen). Daarna is er een nieuw proces gekomen met nieuwe eisen en is er een kunstenaar uitgekozen zonder duidelijkheid over wat het daadwerkelijke kunstwerk en de locatie zouden worden. Later in dit proces zijn de bewoners ook minder betrokken geweest, zij wisten niet wat het uiteindelijk zou gaan worden. Uiteindelijk lijkt er aan geen van de verwachtingen voldaan:

Het fysieke kunstwerk: of het mooi is of niet laten we in het midden (alhoewel het in de volksmond al omgedoopt is tot “de bijplaatsing”). Het valt echter niet op en heeft geen prominente plek in de wijk. Daarnaast is het gevoelig voor afval, bladeren, plassen water etc. omdat het laag bij de grond is.

Centrale ontmoetingsplek: één van de ideeën was dat het een soort podium zou worden wat ook op die manier kon functioneren in de wijk zodat het kon voldoen aan de “verbindings”-eis. Het is echter hard, glad en klein en daarmee niet geschikt als podium. Je kan wel op het 
kunstwerk gaan staan, maar de kans is groot dat een enkeltje ziekenhuis het gevolg is. 

• Onthulling en workshops voor de wijk: we twijfelen of de door de gemeente en kunstenaar geïnitieerde interactie, zoals de workshops voor de jeugd, succesvol en de moeite waard zijn gebleken.

Daarom wil de fractie van de PvdA Schiedam graag weten:
1. Hoeveel heeft het kunstwerk en de overige activiteiten gekost? Graag zien we een grove opsplitsing van de kosten (kunstwerk, workshops etc.).

2. Is er voldaan aan de eisen die aan de kunstenaar zijn gesteld voor het kunstwerk en de activiteiten er omheen? Welke eisen waren dit en welke mate is daaraan voldaan?

3. Wat was het resultaat van de beoogde interactie met de wijkbewoners door het kunstwerk en de onthulling daarvan? Hoeveel kinderen hebben er met de workshops meegedaan etc.?

4. Is er contact geweest met de bewonerscommissie bij het uitwerken van de ideeën van de kunstenaar? 
a. Meer concreet: Hebben de bewoners het kunstwerk uitgekozen of alleen de kunstenaar? En was dit ook zoals afgesproken? En als er alleen voor een kunstenaar is gekozen: 
waarom is er geen keus gemaakt voor een kunstwerk, maar slechts voor een  kunstenaar? Is dit een acceptabel risico om te nemen?
b. Er zijn geluiden zat er aan het einde van het proces de samenwerking met de bewoners niet optimaal meer was, kan het college dit bevestigen en nader verklaren?

5. Is er contact geweest met de bewonerscommissie om het uiteindelijke werk te evalueren? Zo ja, wat was hier de uitkomst van? Zo nee, waarom niet?

6. Is het college tevreden met het behaalde resultaat? Waarmee wel en waarmee niet?

7. Hoeveel gemeentelijke kunstwerken staan er door de stad en wat zijn hun locaties?

8. Als bij evaluatie blijkt dat wijk, bewonerscommissie en/of gemeente niet tevreden zijn met het resultaat, wat zijn dan de acties die ondernomen gaan worden?
a. Is er een mogelijkheid om na te denken over een nieuw kunstwerk als inderdaad het huidige kunstwerk niet voldoet aan de verwachtingen?
b. Is er een mogelijkheid om het kunstwerk aan te passen? (bijvoorbeeld: het geheel verder aankleden, het lichtaspect verder doortrekken in de wijk, het kunstwerk op een aangeklede voet plaatsen)? 

Tekst
Dick van Belle namens de fractie van de PvdA Schiedam

06-01-2025