'De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha'

Schrijf mee aan deze opera van OPERA2DAY

Schrijf mee aan deze opera van OPERA2DAY

SCHIEDAM - OPERA2DAY zoekt verhalenmakers voor voorstelling 'De vernuftige man Don Quichot van La Mancha' in Schiedam.

Voor de productie 'De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha' zoekt OPERA2DAY verhalenmakers voor de voorstelling op 15 januari in Schiedam. De verhalenmakers schrijven een nieuw avontuur voor Don Quichot. Het verhaal wordt onderdeel van de voorstellingsavond en gepubliceerd op een speciale website. Iedereen vanaf 16 jaar kan meedoen. Ervaring met het schrijven van verhalen is niet nodig. 

Alle deelnemers krijgen een creatieve Don Quichot-schrijfworkshop aangeboden. Die is op dinsdag 10 januari 19:00-22:00. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25. Met behulp van een schrijfdocent leven de verhalenmakers zich in de wereld van deze held in, en schrijven een verhaal van ongeveer een A4-tje.

Op zondag 15 januari 2023 bezoeken de deelnemers gratis de avontuurlijke opera 'De vernuftige Edelman Don Quichot van La Mancha' in Theater aan de Schie in Schiedam. Aanmelding voor de gratis creatieve schrijfworkshop in combinatie met een bezoek aan de adembenemende opera via: www.opera2day.nl/verhalenmakers 

Over de voorstelling
In deze volledig nieuw gecomponeerde opera is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Ondanks zijn rijkdom is zijn leven monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. Hij waant zich een ridder en ziet de mensen om zich heen als dienaars, jonkvrouwen of tovenaars. Alle betrokkenen raken verwikkeld in een even wonderbaarlijk als ontroerend levensverhaal.

Cervantes’ roman 'De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha' is een van de bekendste werken uit de wereldliteratuur. "Een boek dat ook al eeuwenlang inspireert; we vonden zeker negentig opera’s met Don Quichot in de hoofdrol. Maar bijna al die opera's nemen slechts één of enkele passages uit het zo'n 1000 pagina's omvattende boek, of brengen het karakter terug tot een eenvoudige dwaas. Maar wie het boek als geheel bekijkt ziet dat het verrassend modern is", schrijft OPERA2DAY. "Het werk behandelt thema’s als de kloof tussen een mooie droom en de harde realiteit, de toenemende botsingen tussen culturen en het streven naar je eigen plek in een globaliserende wereld. Don Quichot lijkt een waanzinnige, maar de vraag rijst: kiest hij die rol niet actief? Want wie is er nu echt gek geworden: Don Quichot, of de wereld om hem heen? Tijd voor een nieuwe opera. Over: de herovering van de fantasie."

Foto credit: Jie Ma (bron OPERA2DAY)

22-12-2022