De bibliotheek prolongeert in cafés en restaurants in Schiedam:

‘Schrijvers aan de Toog’ met o.a. Rawie, Spanjer en Eus

‘Schrijvers aan de Toog’ met o.a. Rawie, Spanjer en Eus

SCHIEDAM - De Bibliotheek Schiedam organiseert samen met een aantal partners opnieuw het evenement ‘Schrijvers aan de Toog’. Op donderdagavond 10 november zullen in verschillende cafés en restaurants in de binnenstad in totaal veertien schrijvers voorlezen uit eigen werk.

Inmiddels zijn de toezeggingen van deelname binnen van de schrijvers Jean Pierre Rawie, Joost Oomen, Eus Akyol, Tobi Lakmaker, Elfie Tromp, Aafke Romeijn, Daniël Dee en Elke Geurts. De besprekingen met de overige schrijvers lopen nog. De deelnemende cafés en restaurants zijn in grote lijnen dezelfde als tijdens de eerste editie in 2021, maar er zullen enkele nieuwe namen bij zijn. Uiterlijk begin november zal de bibliotheek het programma definitief hebben en zal dat worden weergegeven in een blokkenschema.

Deelnemende schrijvers:
 
Maarten Spanjer (1952) is schrijver en debuteerde in 1986 met zijn verhalenbundel Eigen Schuld, waarin hij op tragikomische wijze zijn roomse jeugd in Amsterdam beschreef. Het boek werd lovend ontvangen en was dan ook een succes. Naast schrijver is Spanjer acteur en televisiemaker. Ook is hij een jaar profvoetballer geweest. Als acteur speelde hij o.a. in films als ’Spetters’ en 'De Kameleon’ en met het televisieprogramma ’Taxi’ won hij de Gouden Roos van Montreux. Er volgden meer boeken, waarin Spanjer kon putten uit een schat van ervaringen opgedaan in de voetballerij, in acteurs- en schrijverskringen en uiteraard in het dagelijks leven. Zijn laatste boek kwam uit in 2019 en was getiteld Geluk is een herinnering.
 
Tobi Lakmaker (1994) schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden. Na korte tijd Russisch en literatuurwetenschap gestudeerd te hebben, rondde hij in 2018 zijn opleiding filosofie af.
 
Özcan Akyol (ofwel 'Eus') debuteerde in 2012 met de semi-autobiografische schelmenroman Eus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de ‘onderklasse’ van Deventer, een milieu waaraan hij zich probeert te ontworstelen. Begin 2016 verscheen zijn tweede roman Toerist. Naast romancier is Akyol columnist voor onder meer het Algemeen Dagblad, VARAgids en Helden. Eus, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, is ook bekend vanwege zijn bloemlezing van het werk van Lévi Weemoedt. Deze selectie werd een ongekende bestseller in Nederland. Akyol is ook televisiepresentator (De Neven van Eus, De Geknipte Gast, Sterren op het Doek) en hij heeft een eigen radioprogramma op NPO Radio1 (Onze man in Deventer).
 
Aafke Romeijn is muzikant en schrijver en als journalist werkzaam voor o.a. Vrij Nederland. Haar debuutroman Concept M is een spannend sciencefictionverhaal over een groep studenten die de wereld wil redden van de ondergang. De roman werd genomineerd voor de Prijs voor het Beste Boek voor Jongeren in 2019 en wordt veelvuldig gelezen door scholieren. Romeijn stond zelf zes jaar voor de klas. In 2020 verscheen Romeijns debuutbundel Leegstand met poëzie en dagboekfragmenten over depressie, architectuur en Godzilla. Als muzikant bracht Romeijn vier Nederlandstalige electropopalbums uit. Ze toert veelvuldig door Nederland en België.
 
Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, drummer en performer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort en de novelle De zon als hij valt. Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen en won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur. Oomen trad onder meer op bij Crossing Border, Dichters in de Prinsentuin, Boekenbal voor de Lezers, Wintertuin, Sunsation, Oerol, Lowlands en het Gedichtenbal. In zijn vrije tijd is Oomen onderdeel van het literaire DJ-collectief Team KTW.
 
Daniël Dee (1975) verwierf bekendheid met zijn debuutbundel 3D – schetsjes van onvermogen (uitgeverij Passage, Groningen). Zijn gedichten verschenen in diverse tijdschriften (o.a.: Passionate en Het liegend konijn) en meerdere bloemlezingen (o.a.: 'De Dikke Komrij' en 'De dikke Pfeijffer'). Hij droeg zijn gedichten voor in Nederland, België, Duitsland en Engeland, onder meer op festivals als de Wintertuin en Lowlands. Zijn tweede bundel Vierendeel (Uitgeverij De Geus, Breda) werd door het dichterspanel van de poëzieclub verkozen tot Poëzieclubkeuze zomer 2005. In de periode 2013-2014 was Daniël Dee de stadsdichter van Rotterdam.
 
Elke Geurts (1973) publiceerde de verhalenbundels Het besluit van Dola Korstjens (2008), Lastmens (2010) en Lastmens & andere verhalen (2015), en de romans De weg naar zee (2013), Ik nog wel van jou (2017) en Wie is die vrouw? (2022)  Alle werden overladen met lof en genomineerd voor onder meer De Gouden Boekenuil, de BNG Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Elke Geurts is  schrijfdocent aan onder meer de Schrijversvakschool.
 
Elfie Tromp is schrijver, interviewer en performer. Ze schreef de drie romans Goeroe, Underdog en Pieta en de dichtbundel Victorieverdriet. Op Instagram verzorgt Elfie de goed bekeken poëzieshow Dichter in Drag. Ze is columnist voor onder meer radio 1 en schrijft voor Vrij Nederland, Volkskrant en NRC. Daarnaast maakt ze muziektheater. Haar jongste voorstelling is NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond).
 
Jean Pierre Rawie (Scheveningen, 1951) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn bundel Onmogelijk geluk behoort tot de succesvolste dichtbundels aller tijden. Rawie ontving in 2008 de Charlotte Köhler Prijs voor zijn gehele oeuvre. Zijn laatste dichtbundel is Handschrift.

Lees ook ons artikel van vorig jaar: Schrijver aan de Toog in volle gang in dertien cafés en restaurants; een literaire amuse-bouche, een geletterd borrelhapje

Foto: Mark Boninsegna bij Café 't Anker tijdens de editie 2021(foto door Ernst van Velzen), zie verder het artikel: Komt er een volgende jaargang 'Schrijvers aan de Toog'?

05-10-2022