Vandaag en morgen op het Jeneverfestival:

Serious Bee presenteert de 'Maltwine Genever T12'

Serious Bee presenteert de 'Maltwine Genever T12'

SCHIEDAM - Distillateur Serious Bee heeft speciaal voor de deelname aan het Jeneverfestival 2022 de 'Maltwine Genever T12' gestookt. Deze voor honderd procent Schiedamse moutwijnjenever is in een oplage van vijftig genummerde flessen gemaakt.

door Jan Schrijver

"In Schiedam wordt een select aantal honderd procent moutwijnen geproduceerd, namelijk die van het Jenevermuseum, van Herman Jansen (Notaris) en van Onder de Boompjes. Hoe mooi is het niet, dat wij er nu voor de liefhebbers één aan toevoegen", zegt Alwine van Winsen van Serious Bee Distillers, de ambachtelijke stokerij in het ONS-gebouw aan de van Heekstraat in Schiedam.

De jenever is gemaakt van 100% moutwijn. Dat wil zeggen dat er geen van alcoholfabrikanten gekochte alcohol (de zogenoemde neutrale graanalcohol) aan het product is toegevoegd. In eigen huis wordt door Serious Bee uit gerst, rogge en mais in drie stookgangen de moutwijn vervaardigd. Het 'ruwnat' is het resultaat na de eerste keer distilleren, na de tweede keer spreekt de stoker van het 'enkelnat', waarna de derde keer distilleren het zogenoemde 'bestnat' oplevert ofwel de moutwijn. 

"We hebben ervoor gekozen om gerst, rogge én mais te gebruiken, omdat wij vinden dat dit een zacht product oplevert. Een andere keuze is: al dan niet lageren op een houten vat. Wij hebben de moutwijn korte tijd gelagerd op een nieuw Frans eiken vaatje. We wilden dat het hout gedistingeerd in de smaak terug zou komen, maar dat deze zeker niet overheersend zou zijn. Bovendien: we zouden Serious Bee niet zijn, als er geen vleugje van de honing van onze eigen bijen aan zou zijn toegevoegd. Zelf zijn we erg tevreden over onze T12. We zijn heel benieuwd naar de reacties van de bezoekers vandaag en morgen op het Jeneverfestival, waar de T12 voor het eerst te proeven zal zijn", ziet Alwine van Winsen vol verwachting vooruit naar vanmiddag (het festival begint om 13.00 uur) en morgen, als liefhebbers, kenners en gewoon geïnteresserden in de Havenkerk de stands van de tientallen distillateurs zullen bezoeken. Waarom trouwens de naam T12? "Dat is eigenlijk heel simpel. Dat is het nummer van de tank waarin de drank zat. We vonden het wel goed klinken, gewoon T12", zo legt Alwine van Winsen uit.

De Maltwine Genever T12 is gebotteld in flessen van 35 cl, kost 30 euro per fles en zal uitsluitend tijdens het Jeneverfestival te koop zijn in de slijterij van het naast de Havenkerk gelegen Jenevermuseum, de organisator van het Jeneverfestival. 

De T12 heeft niet het echtheidszegel van de gemeente Schiedam. Alwine legt uit hoe dat zit: "Herman Jansen en het Jenevermuseum zijn de enige distilleerderijen die het echtheidszegel van Schiedam mogen voeren omdat ze in hun branderij louter moutwijn maken. Wij krijgen nooit het echtheidszegel, omdat wij in onze distilleerderij ook andere soorten alcohol maken en/of verwerken."

Als zo'n nieuw product aanslaat, is de verleiding voor een distillateur groot om de volumes te vergroten; geen oplages van vijftig flesjes maar van vijfhonderd..! Of toch niet? "Niet dus. We willen klein blijven, dat bevalt ons heel goed. Laat ons als ambachtelijke stoker maar kleine oplages maken. Schaalvergoting klinkt leuk, maar het vraagt aanzienlijke investeringen en de aard van je werk verandert. Nu hebben we alle tijd om die producten te maken, waar we zin in hebben. Voor onszelf en voor externe opdrachtgevers, die in kleine batches denken."

Alwine van Winsen is resoluut, klein is fijn. "Wij houden van de menselijke maat, en die past ook heel goed bij de bijen. Laten we niet vergeten dat we als Serious Bee uit het houden van bijen zijn ontstaan. Bijen houden aan de ene kant en ambachtelijk stoken aan de andere kant zijn twee activiteiten die op onze manier heel harmonisch samen gaan."

 

 

26-03-2022