SCHIEDAM - De hardstenen dorpel is er uitgesleten en dat zegt wel wat over de historie van het horecabedrijf, waarvan de ingang ligt op de hoek van de Buitenhavenweg en Rotterdamsedijk. Over twee weken kun je er weer over dezelfde dorpel heen, niet meer bij ’t Sterretje of Sijgje, maar bij De Markies.
door Jan Schrijver
“Toen Ton en ik hier begin juli voor het eerst binnengingen met onze sleutel als nieuwe huurders, waren de tafels volledig ingedekt. Het zag eruit of we bij wijze van spreken de dag erna open zouden kunnen gaan. Maar zo simpel is het allemaal niet”, zegt Ruud van Noordennen, mede-eigenaar van het horecabedrijf De Markies aan de Buitenhavenweg 180 in Schiedam. “Als je eenmaal aan de slag gaat, merk je wat er allemaal moet gebeuren om het helemaal zo te krijgen als wij het voor ogen hebben. Je moet het personeel gaan regelen. Meteen denken over de kleding.” De andere eigenaar Ton Bijtenhoorn, vult aan: “De keuken op orde krijgen. Een nieuw kassasysteem kopen. Nadenken over tafels en stoelen, schilderijen aan de muur, de glazen, de tapinstallatie. De verzekeringen moeten gesloten worden. Er zijn keuringen waaraan voldaan moet worden. We moeten aan duurzaamheid denken. Wat betreft verduurzaming bijvoorbeeld is de ouderwetse airco door een moderne vervangen. Last but not least moet je de bierkaart en de menukaart gaan vaststellen. Het is een greep van kleine en grote dingen die je moet regelen.”
Eerder werd gesproken van woensdag 2 november als streefdatum om open te gaan. Hoewel er meer werk te doen is dan eerder verwacht, zeggen Ruud van Noordennen (50), Ton Bijtenhoorn (53) en de door hen aangetrokken bedrijfsleider Tim van der Most (36) er alles aan te gaan doen om op die dag voor het eerst open te zijn. “Alle schilderijtjes zullen mogelijk nog niet aan de muur hangen, het terras zal mogelijk nog niet schoongespoten zijn, en dergelijke andere kleinere dingen. Maar die kun je ook nadat je open bent gegaan in orde gaan maken”, zegt Schiedammer Tim van der Most, die zijn horeca-ervaring opdeed als bareigenaar op het Griekse eiland Lefkos. “We hebben ook alvast een agenda aangeschaft, want geloof het of niet, mensen nemen nu al contact op om te reserveren en de eerste reserveringen staan in de agenda.”
Ruud van Noordennen en Ton Bijtenhoorn, de eigenaren van Café Pleinzicht bij het station en van lunchroom JJ’s in de Passage, zijn blij met het enthousiasme dat zij in Schiedam merken over hun overname van het horecabedrijf dat in Schiedam vooral bekend staat als ’t Sterretje. “We krijgen elke dag zeker veertig vragen van Schiedammers wanneer we nou open gaan?”, zegt Ruud. Ton gaat verder: “De Heineken-reclame en de ster gaan van het pand af overigens en dat is historisch gezien toch wel een dingetje in Schiedam, dat ooit ook al in de horeca het Maantje en het Zonnetje zag verdwijnen. In het verre verleden is men in dit pand trouwens begonnen als ‘slijterij en grossierderij De Ster’. Om ook een beetje aan de geschiedenis te denken: we overwegen één keer in de maand een ‘sterrendag’ te gaan houden, met de klassiekers van toen, de spareribs en de varkenshaassateh.”
Die sterrendag wordt dan de uitzondering op het te hanteren ‘shared dining concept’. De gasten bestellen geen hoofd-, voor- en nagerecht, zoals de klassieke restaurantformule is. Op de kaart staan zes vlees-, zes vis- en zes vegetarische gerechten. Je kiest er enkele uit en samen eet je ervan. “Het moet dus niet alleen heel lekker zijn, maar ook heel gezellig, dat is wat we willen gaan bieden”, zegt Tim van der Most. De koksbrigade bestaat uit een chefkok (die heeft de afgelopen acht jaar gewerkt als kok in Osteria Vicini in Kralingen) en twee koks. Er zijn al verschillende proefsessies geweest, maar de definitieve keuze zal nog gemaakt moeten worden door het management. De gerechten die er naar alle waarschijnlijkheid op zullen staan zijn bij vlees: varkenswangetjes en buikspek, bij vis: dorade, garnalen en pulpa (inktvis) en bij vegetarisch: ravioli en risotto. De prijs van de gerechten zal tussen de tien en zestien euro liggen. Er zal wel een dessert op de kaart staan. Er wordt gedacht aan een wentelteefje met een bolletje vanille-ijs.
Aan de kinderen wordt er gedacht met een kindermenu. Ruud: “Hier is iedereen welkom, jong en oud, de geboren en getogen Schiedammers, en de nieuwe Schiedammers, vergeet daarbij niet dat er langs de Buitenhavenweg en in Nieuw Mathenesse een fors aantal woningen gebouwd gaat worden. Onze mooie stad is ook de moeite waard voor toeristen en met onze centrumlocatie verwachten we die hier ook. Samenvattend: het wordt hier chic met een spijkerbroek.”
Ton: “Als restaurantgedeelte gebruiken we het deel aan de kant van de Rotterdamsedijk. Het stuk aan de kant van de Buitenhavenweg wordt de borrelhoek. Daar komen hoge tafels te staan, een wijntje of een biertje of ander drankje met een knabbeltje erbij. Boven hebben we een zaal met een aparte bar. Die is geschikt voor gezelschappen tot zo’n zestig personen.”
Tim: “We gaan zoveel mogelijk lokaal inkopen. Denk aan gedistilleerd van Serious Bee en Loopuyt, en ook van grote producenten als De Kuyper en Nolet – zitten hier om de hoek immers. Wijnhandel Oranje levert ons de huiswijnen en andere wijnen. Ook aan bier ‘Scyedam’ wordt gedacht, flessen. Op tap hebben we zes heerlijke bieren, waaronder Kwak, in de regio zijn er maar weinig die dit Belgisch speciaalbiertje op de tap hebben.”
Ton en Ruud tot slot: “Maar zoals ze dat in de horeca wel zeggen, we zijn met niemand getrouwd. We gaan gewoon altijd voor het beste wat er volgens ons voor onze klanten te koop is.”
Lees ook onze eerdere artikelen:
'Eén pils en vijf mooie speciaalbieren van de tap'
Proeflokaal 't Sterretje/Sijgje gaat verder als De Markies
Foto's: boven het artikel v.l.n.r. Ruud van Noordennen, Tim van der Most en Ton Bijtenhoorn, onder het intro: het pand op 18 oktober 2022 vanaf de Koemarkt gefotografeerd, foto onder: het bovenzaaltje (foto's (c) De Schiedammer Online)