Over projectontwikkeling Stadserfcomplex

Sloop niets van gemeentekantoor, kom eerst met creatieve architect

Sloop niets van gemeentekantoor, kom eerst met creatieve architect

SCHIEDAM - Het college van B&W wil een stuk van het gemeentekantoor aan het Stadserf slopen. Op die plek kan er een nieuw gebouw komen met op de onderste lagen ruimte voor het gemeentearchief en voor het klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente, met op de lagen erboven woningen (appartementen). Schiedammer Radboud Sinnecker heeft een ander idee: sloop niets maar betrek een creatieve architect en geen projectontwikkelaars in deze fase. Het KCC kan prima naar leegstaande gebouwen op het Land van Belofte. Het archief hoeft niet op zo’n dure centrumlocatie gehuisvest te zijn. Het echte probleem is dat het Stadserfplein veel te weinig wordt gebruikt.

Op een verkennende vergadering van de gemeenteraad over een of enkele thema's (zo'n bijeenkomst wordt door de gemeente 'Stadserf' genoemd) bestaat ook de mogelijkheid dat burgers participeren. Een online gehouden zogenoemd 'Stadserf' zal niet bepaald bevorderlijk zijn voor de burgerparticipatie.

Hoe dan ook is er een burger die een bijdrage heeft ingediend voor het vanavond te houden 'Stadserf'. Deze 'Stadserf-online-bijeenkomst' gaat over één thema, te weten: herinrichting van het Stadserfcomplex - daaronder te verstaan het gemeentekantoor, het Theater aan de Schie, het Stadserf-plein voor de deur van gemeentekantoor en theater, alsook de ruimte tussen het Proveniershuis en de ruïne. Radboud Sinnecker, een Schiedammer die professioneel werkzaam is geweest bij diverse gemeenten, onder meer als directeur Stadsbeheer bij gemeente Delft, is een tegenstander van sloop. Een deel van zijn bijdrage lees je hieronder:

“Al meer dan 7 jaar geleden wist het bestuur en de Raad dat de vele m2 leeg kwamen, door het vertrek van de bibliotheek. De exploitatiekosten bedragen circa 800.000 euro tot 1 miljoen euro per jaar. Naast kosten is in 7 jaar ook geen waarde toegevoegd. Een leegstand van vele jaren en geen plannen, dat knaagt natuurlijk bij Fahid (de op het project betrokken wethouder Fahid Minhas; red.). Enige zakelijkheid en urgentie heeft hij niet aangetroffen bij de ambtenaren en dat niet alleen bij dit project.

Maar nu gaat Fahid uit van slechts 1 scenario, terwijl dat voor deze locatie, het belang voor Schiedam en de kosten die met zijn plan gemoeid zijn, niet wenselijk is. Goed om te verwijzen naar de, door de gehele raad en het bestuur vastgestelde documenten: Open Schiedam en Pact van de Stad. Circa 3 jaar geleden zijn bewoners in de directe omgeving op de bekende wijze ‘afgetapt’. Daarna nooit meer wat over gehoord. Tot zover iets over het proces en aanpak.

Het echte probleem is dat dit plein veel te weinig wordt gebruikt. In vaktermen: de bezettingsgraad overdag is te laag, maar zeker ook in de avonden en het weekend. Met het plan van Fahid wordt de bezettingsgraad weinig tot niet verhoogd. Door alleen boompjes en struiken op het plein te zetten en huizen te bouwen, wordt het plein niet in gebruik genomen door Schiedammers.

Wil je een verandering doorvoeren, dan moet er een andere programmering komen.

Alternatief scenario:

1. Maak er een leisure-locatie van.

2. Sloop niets maar betrek een creatieve architect en geen projectontwikkelaars in deze fase.

3. Het KCC kan prima naar de het Land van Belofte. Bij de ABN AMRO staan heel veel m2 leeg en daar kan prima het KCC komen.

4. Het documentatie centrum/archief kan gehuisvest worden op veel goedkopere m2.

5. Overweeg om ook de plint aan de overkant een andere functie te geven. Hierdoor kan dit plein meer een terrasachtige omgeving gaan worden.

(…) Laat bewoners en (toekomstige) ondernemers meedenken tijdens het ontwerpproces. Zo zou het plein ingericht kunnen worden met groene eilanden van gras, bloeiende planten en bomen. Daarnaast ruimte voor sporten en spelen, waterspuwers en speeltoestellen. Aandacht voor ontmoeting door het plaatsen van zitplekken, het programmeren van activiteiten. (…) Het gaat erom dat je ernaartoe wilt gaan, ook in het weekend en na 18.00 uur!”

De volledige bijdrage van Radboud Sinnecker vind je op de gemeentelijke webpagina: https://schiedam.notubiz.nl/vergadering/791166/Het%20Stadserf%2019-01-2021

Lees ook ons eerdere artikel van vandaag: College B&W wil deel van het 'sta-in-de-weg' gemeentekantoor afbreken voor woningbouw, https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/deel-van-het-sta-in-de-weg-gemeentekantoor-afbreken-voor-woningbouw

Foto: onder meer deze hoek van het huidige gemeentekantoor zal volgens de eerder gepresenteerde plannen verdwijnen, foto © De Schiedammer Online

 

 

 

19-01-2021