'Ken Uw Stad'

Slotavond KUS-cursus: certificaten voor alle deelnemers

Slotavond KUS-cursus: certificaten voor alle deelnemers

SCHIEDAM - Vanavond organiseerde de Historische Vereniging Schiedam in het Gemeentearchief aan het Stadserf een feestelijke slotavond voor de cursisten van de cursus 'Ken Uw Stad'.

door Rob van der Stel (foto's door Nico de Vries en Rob Vollaard)

video door Jan Willem de Boer

Het was de 13e keer dat deze cursus werd gehouden. Deze dertiende editie verliep door het Covid-19 virus met horten en stoten. Diverse cursusavonden, die in de Grote- of St. Janskerk werden gehouden, moesten worden verplaatst. Ook de uitstapjes en wandelingen ondergingen hetzelfde lot. Met veel inzet en onder leiding van Dick Gelderblom, al jaren de cursuscoördinator, zag het organiserende team steeds weer mogelijkheden om de enthousiaste deelnemers te blijven informeren.

Als dank voor het organiseren van de cursussen ontving Dick aan het begin van de bijeenkomst uit handen van Marianne Ames, oud-voorzitter van de vereniging, het erespeldje van de vereniging.

ageldera

Bijzonder is dat dit speldje pas voor de vierde keer werd uitgereikt en ontworpen is door twee cursisten, Taco en Lou van Rossum van atelier Tafel van Goud. Voorafgaand was het derde speldje overhandigd aan Wim Snikkers.

sn

Diverse gastsprekers presenteerden op twaalf avonden uiteenlopende historische thema’s. Archeologie, stedelijke ontwikkeling, handel en nijverheid, ziel en zaligheid en vele andere interessante wetenswaardigheden, toegelicht met foto’s, gaven een mooi beeld van de oude stad.

Om het een en ander ook te aanschouwen werden wandelingen door de stad gemaakt, werd de kerktoren beklommen en werd met archeoloog Jurrien Moree het Educatief Archeologisch Erf ‘Masamuda’ in de Broekpolder bezocht. Voor het onderdeel 'Openbare orde en veiligheid' werden de cursisten ontvangen in de brandweerkazerne.

Na een presentatie door gemeentearchivaris Laurens Priester en een rondleiding door Caroline Nieuwendijk, reikte Marianne samen met Dick de deelname-certificaten uit. Rest voor alle deelnemers nog een rondvaart met de fluisterboot waarmee deze cursus wordt beëindigd.

Geïnteresseerden in de volgende cursus kunnen zich aanmelden bij de Historische Vereniging Schiedam. 

rondleiding

31-03-2022