Hoogheemraadschap Delfland 735 jaar: lezing, rondleiding én challenge

Sluizen en deltadijken

Sluizen en deltadijken

DELFLAND - Elke polder en elke stad heeft zo z’n eigen kenmerken als het gaat om water, weet het jubilerende Hoogheemraadschap van Delfland. Wist je dat het eerste stoomgemaal in Schiedam uit 1864 dateert? Noemenswaardig voor het gebied Maassluis, Vlaardingen en Hoek van Holland zijn het ontstaan van de Maasdijk, de sluizen en de deltadijken na de watersnoodramp in 1953.

241014 Wij en water posterEen fikse overstroming van het gebied, in december 1163, verzwolg een groot deel van Vlaardingen (toen nog: Flardinga). Er was toen nog geen zeedijk en hierdoor had het zeewater in de winter vrij spel. Bewoners begonnen daarna met het bouwen van de eerste kleine kades en dijken. Ze gingen steeds meer samenwerken en er werden allerlei dijken met elkaar verbonden.  

Zo ontstond rond 1250 de Maasdijk, die tot 1990 van Monster tot Vlaardingen bescherming bood tegen het hoge water uit zee en uit de Maas. De bescherming tegen de overstromingen zorgden er ook voor dat Vlaardingen kon groeien. Om de waterzaken in dit natte deel van het graafschap van Graaf Floris V echt goed te regelen, was schaalvergroting noodzakelijk. Eén organisatie die toeziet op alle dijken en al het water. Daarom werd in 1289 het Hoogheemraadschap van Delfland opgericht.   

Visverkoop bij de sluizen: Maassluis
In de 14de eeuw werd een zeedijk aangelegd van de duinenrij bij ’s Gravenzande tot voorbij Rotterdam. Het regen- en grondwater moest voortaan afgevoerd worden op de Maas. Delfland wees Wateringen aan om de kosten te betalen van een afwateringskanaal. Met een sluis waarvan de schuiven dagelijks bij eb werden opgetrokken. Voor dat werk waren twee sluiswachters nodig: voor de Wateringse sluis en de Monsterse sluis, beiden nog te zien in het historisch centrum van Maassluis. De sluiswachters hadden een goede handel met de verkoop van met name paling dat door de sluizen zwom. Rondom de sluizen ontstond vissersplaats Maeslantsluys. Sinds 1614: Maassluis.

Een deel van Maassluis werd in 1953 getroffen door de watersnoodramp. Direct na de ramp ging men over tot de uitvoering van het Deltaplan. Langs de kust kwamen nieuwe dijken op 'Deltahoogte'. In 1974 was Maassluis aan de beurt: een deel van de huizen op 't Hoofd werd afgebroken voor de aanleg van de Deltadijk. In de haven kwam een keersluis om de binnenhaven te kunnen afsluiten voor binnenstromend hoogwater. De straten die ‘buitendijks’ liggen, krijgen bij extreem hoog water nog wel eens te maken met natte voeten. Mensen die buitendijks wonen, betalen dan ook geen waterschapsbelasting.

Lezing en rondleiding over geschiedenis: welkom
Op 8 september 2024 bestond het Hoogheemraadschap van Delfland precies 735 jaar. Delfland zorgt voor sterke dijken en voor het regelen van de waterpeilen met gemalen, molens, sluizen en inlaten. Voor voldoende zoet water in dit gebied en voor het zuiveren van al het vieze water dat huishoudens en bedrijven dagelijks wegspoelen.  
Ben jij benieuwd hoe Delfland dat al ruim 7 eeuwen doet? Je bent van harte welkom bij Wij & Water: een lezing, een rondleiding, een tentoonstelling (waarbij bewoners en ondernemers vertellen over het werk voor water) én de pittige Wonen onder Water-challenge waarbij je zorgt dat jouw stad droge voeten houdt.

Dinsdag 22 oktober
Lezing door Peter Ouwendijk + aansluitend rondleiding, start 14.00 uur

Woensdag 23 oktober
WOW-challenge, start 15.00 uur (voor jongeren tussen de 10-16 jaar)

Donderdag 24 oktober
Lezing door Piet-Hein Daverveldt + aansluitend rondleiding, start 14.00 uur

Dinsdag 29 oktober
Lezing door Stijn van Boxmeer + aansluitend rondleiding, start 10.00 uur

Donderdag 31 oktober
Lezing door Robert Tieman + aansluitend rondleiding, start 14.00 uur

De lezingen zijn grotendeels hetzelfde maar worden steeds door een andere bestuurder gegeven. 

241014 QR code Wij en Water2Aanmelden
Je kunt je snel en gemakkelijk aanmelden met het digitale formulier op deze website: www.hhdelfland.nl/735. Ook kun je een e-mail sturen naar  communicatie@hhdelfland.nl; geef aan voor welk onderdeel je je aanmeldt en met hoeveel personen je komt.

KADER
Historie Highlights

1163 - grote overstroming verwoest deel van Vlaardingen
1289 - ontstaan Hoogheemraadschap van Delfland
1330 - bouw uitwateringssluizen in de Maasdijk
1413 - eerste poldermolen in Schipluiden
1536 - voorgevel Gemeenlandshuis overleeft stadsbrand Delft
1606 - oudste overzichtskaart van Delfland
1795 - Staten van Holland dragen verkiezing van collegeleden Delfland over aan de stemgerechtigde ingelanden (inwoners)
1864 - eerste stoomgemaal in Schiedam
1888 - aanleg Verversingskanaal in Den Haag
1970 - vanaf inwerkingtreding Wet Verontreiniging Oppervlaktewater krijgt Delfland zorg voor goede kwaliteit van oppervlaktewater
1972 - bouw zuiveringsinstallatie De Groote Lucht in Vlaardingen
2006 - ingebruikname zuiveringsinstallatie Harnaschpolder in Midden-Delfland

Fotobijschriften (van boven naar onder)
1. Kruikiuskaart gebied Delfland
2. Delfland nodigt jou uit!-poster
3. QR-code

14-10-2024