Solo-expositie Kevin Langedijk bij Art Gallery Voûte

Solo-expositie Kevin Langedijk bij Art Gallery Voûte

SCHIEDAM - Zondag om 12.00 uur is de officiële opening van de solo-expositie van Kevin Langedijk bij Art Gallery Voûte in het Art Centre Schiedam. Kevin is een internationaal aan de weg timmerende kunstenaar, die zijn atelier heeft in Vlaardingen en die sinds tien jaar in Schiedam woont.

door Jan Schrijver

Beeldend kunstenaar Kevin Langedijk (1982) is opgeleid als grafisch ontwerper in Rotterdam. "Al op jonge leeftijd was ik gek op de Amerikaanse comics. Toen ik ouder werd, ontstond er ook een professionele interesse voor de kleurrijke visuele vormgeving van Amerikaanse comics. Ik werd aangetrokken door de dynamische reclamewereld en geïnspireerd door pop-art kunstenaars. Mijn carrière heeft zich ontwikkeld op het snijvlak van het commerciële bedrijfsleven en de kunstwereld. Het heeft me inmiddels beroepsmatig over de hele wereld gebracht, dankzij opdrachtgevers in New York, Hong Kong, Singapore, Rome en Parijs. En mijn kunst heeft zich nog meer als een olievlek over de wereld verspreid, dus van grote steden tot in kleine uithoeken. Het is natuurlijk fantastisch leuk dat ik nu in mijn hometown bij een gerenommeerde galerie een 'solo' heb. Voûte heeft klanten van over heel de wereld; daar zullen de meeste mensen in Schiedam geen besef van hebben, denk ik. Door internet is zeker ook de kunstwereld veranderd, afstanden zijn weggevallen, iedere wereldburger is een potentiële klant." 

Spreekt jouw kunst internationaal aan?
"Ik ben bescheiden, dus ik zeg zulke dingen niet zo makkelijk over mezelf. In ieder geval kan ik wel zeggen, dat er werken tot in vele uithoeken van de wereld verkocht zijn, van  wereldsteden tot aan plaatsen waarvan ik nog nooit had gehoord. Maar Edwin kan beter vertellen wat hij in mijn werk ziet, hij is de galeriehouder."

kapel

We vragen het Edwin Voûte, die de laatste hand legt aan de zondag te openen expositie. De uitlichting bijvoorbeeld moet nog wat beter en het geluid moet nog worden aangesloten in de 'kapel', waarin kunst hangt die een fusie is van comics en iconen. Edwin Voûte: "Ik werk inmiddels tien jaar met Kevin, vanaf het eerste moment dat hij is gaan schilderen. Ik heb letterlijk zijn eerste schilderij gekocht. Inmiddels is zijn stijl wel veranderd, het aantal technieken dat hij gebruikt verveelvoudigd. En vanaf het begin dat ik met hem werk, dat zal 2014 geweest zijn, heb ik ervaren dat er veel vraag is naar zijn werk en die neemt nog steeds toe. Afgelopen december heeft Kevin op een beurs in Miami gestaan, Art Miami, en dat was een succes. Ook in ons concept dat we sinds 2001 hanteren, HollandArtExpo, hebben we werk van Kevin meegenomen. In samenwerking met de Nederlandse ambassade en bedrijven in een land, introduceren we dan Nederlandse kunstenaars. Zo hebben we met onze HollandArtExpo onder meer in Londen, Ibiza, Doha, Marbella en Mandelieu gestaan. Dit concept willen we weer gaan oppakken, opnieuw een keer in Londen en ook weer in het Midden-Oosten."

Kevin, hoe omschrijf je je werk?
"Het is een mix van pop art '2puntnul' en street art. Kleurrijk maar met diepgang. Je ziet bijvoorbeeld een schilderij van aartsengel Gabriël, het lijkt op een icoon, maar het is opgebouwd uit oneindig veel kleine stukjes uit stripverhalen van de Amerikaanse superhelden." Kevin neemt me mee naar de 'kapel'.

gabriel2

Hij wijst het schilderij aan. Kevin vervolgt: "Ik zoek naar vernieuwing en gelaagdheid." Hij neemt me mee naar de andere kant van de ruimte. "Je ziet hier schilderijen met lijnen. Misschien lijkt het makkelijk om te maken, maar is het niet. Het is ook gekmakend, maar dat zit ook wel in het creatieve proces. Als ik ermee bezig ben met al die lijnen, denk ik wat moet het worden. Lijnen gaan scheef, te ver uitelkaar, en ineens valt het allemaal op z'n plek. En al helemaal als je de serie dan naast elkaar ziet." 

Schoenen
Een leuke wetenswaardigheid is, dat er ook schoenen zijn op basis van de kunstwerken van Kevin. De schoenen zijn van het bekende merk Mascolori (Nieuwe Binnenweg 116, Rotterdam). 

Opening
De feestelijke opening is aanstaande zondag 26 maart van 12.00 uur tot 19.00 waarbij de kunstenaar aanwezig is. De expositie is tot en met zondag 30 april te bezoeken, elke zaterdag en zondag. De toegang is vrij. De kunstwerken zijn te koop. 
Ook is het mogelijk op andere dagen de galerie te bezoeken, op afspraak, telefonisch 06-51922582 of per e-mail edwin@artgalleryvoute.com

Kevin Langedijk Solo, 'There is a superhero in all of us'
Art Gallery Voûte
Art Centre Schiedam, Lange Nieuwstraat 191, Schiedam

Foto onder: Kevin wijst op zijn werk 'Addicted', we zien grote kleurrijke XTC-pillen aan de muur. "Kijk, mensen zijn verslaafd aan merken, daar wilde ik iets mee doen, niet als kritiek op mensen die dat zijn, maar als een soort bewustwording ervan, op mijn speelse manier"

pillensc

 

23-03-2023