Streven KNCB is 'in elk geval alle wedstrijden in Topklasse op gras spelen', maar:

Sparta wil tegen Hermes op mat spelen, bond laat clubs tossen

Sparta wil tegen Hermes op mat spelen, bond laat clubs tossen

CRICKET - De beslissingswedstrijd om een plaats in de Topklasse tussen Sparta 1888 en Hermes-DVS a.s. zaterdag bij Excelsior'20 wordt mogelijk niet op het graswicket gespeeld. Vanavond om halfacht wordt er op Thurlede onder bijzijn van de cricketbond KNCB en de voorzitters van Sparta en Hermes-DVS getosst: kop of munt, mat of gras?

door Jan Schrijver

Zoals gisteren door ons gemeld, wordt de beslissingswedstrijd Sparta - Hermes-DVS aanstaande zaterdag gespeeld op het veld van Excelsior'20. Logisch zou zijn dat er op de graspitch gespeeld gaat worden, waarop als het veld het toelaat altijd wordt gespeeld op Thurlede. Sparta wil echter op een mat spelen. De KNCB, de cricketbond, heeft vandaag besloten dat erom getosst moet worden.

Dat is opmerkelijk te noemen. De KNCB schrijft eind april van dit jaar in een handleiding over pitches het volgende: "In internationaal cricket zijn graspitches de standaard. Om aansluiting te houden met het internationale cricket, moet er ook in Nederland zo veel mogelijk op gras gecricket worden. Zeker op het hoogste niveau en ook belangrijk bij het opleiden van talentvolle jeugdspelers. Het streven zou moeten zijn in elk geval alle wedstrijden in de Topklasse op gras te spelen."

Mocht Sparta de beslissingswedstrijd aanstaande zaterdag winnen, dan blijft Sparta in de Topklasse en daarme een club die bezwaar blijkt te hebben om op een graspitch te spelen. Dat staat dus haaks op het streven van de bond - we herhalen hetgeen de bond dus zelf schrijft - "in elk geval alle wedstrijden in de Topklasse op gras te spelen." We tekenen hierbij aan dat - nu nog Hoofdklasser - Hermes-DVS een graspitch heeft en dat op een veld dat ook nog eens voldoet aan de afmetingen om er interlands te spelen. Het zal dus een zegen voor het Nederlandse cricket zijn als Hermes-DVS aanstaande zaterdag in deze wedstrijd zegeviert, of het nou op het echte gras of op de mat zal zijn. 

Umpires zijn zaterdag Ashraf Din & Pim van Liemt & Martin Hancock.

Het scoreverloop van de wedstrijd zal zaterdag te volgen zijn via deze link:
https://matchcentre.kncb.nl/match/134453-6375564/scorecard/

Update 23.30 uur: 
Sparta heeft ervoor gekozen om op de mat te spelen a.s. zaterdag. Hermes-DVS in een reactie op twitter: "Helaas, geen wedstrijd op gras zaterdag….Sparta koos voor het matje."

Foto: wordt het zaterdag een mat of echt gras (foto door Robert Schaeffer, uit het artikel Het was 'Opzoomeren' bij Excelsior'20 Cricket)

06-09-2022