Meer dan de helft Schiedammers ervaart in hun stad gevoel van onveiligheid

Station Parkweg wordt als onveiligst ervaren plek genoemd

Station Parkweg wordt als onveiligst ervaren plek genoemd

SCHIEDAM - Uit de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid blijkt dat het aandeel van de bevolking dat zich in het algemeen wel eens onveilig voelt 51% bedraagt ofwel meer dan de helft van de bevolking in Schiedam voelt zich wel eens onveilig. "Naast de constatering dat de onveiligheidsgevoelens zich niet gunstig ontwikkelen, zijn deze ten opzichte van andere gemeenten bovendien zeer hoog; Schiedam is één van de meest als onveilig ervaren steden in Nederland", aldus de Monitor. Metrostation Parkweg wordt het vaakst genoemd als 'onveilig ervaren plek'.

door Jan Schrijver (tekst en foto)

De 'Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2017' liet over het algemeen een verslechtering van de in Schiedam ervaren leefbaarheid zien. Dit onderzoek wordt door de gemeente om de twee jaar uitgevoerd. Nu wordt de  'Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2019' uitgebracht. Deze laat op veel punten het begin van herstel zien, aldus de gemeente. De Monitor wordt uitgevoerd door kenniscentrum MVS. 

"De huidige Monitor toont op veel punten het begin van herstel. Zo is de waardering voor de woning en woonomgeving iets gestegen, verloedering en (woon)overlast enigszins verminderd, de ervaren gezondheid verbeterd en de frequentie van sociale contacten en culturele activiteiten toegenomen, al is de mate van eenzaamheid onveranderd. Omdat de enquête in de tweede helft van 2019 is afgenomen, zijn vanzelfsprekend de gevolgen van de huidige maatregelen ter bestrijding van het coronavirus nog niet zichtbaar", schrijft burgemeester Lamers namens het college van B&W aan de gemeenteraad.

Burgemeester Lamers schrijft aan de gemeenteraad: "Minder tevreden zijn Schiedammers over de mate waarin de gemeente samenwerkt en ruimte biedt aan initiatieven vanuit de stad. Het imago van het stadsbestuur en de gemeentelijke organisatie vertoont op sommige punten vooruitgang en op andere punten achteruitgang, net als het imago van Schiedam als stad."

Een opvallend punt is de sterke toename van onveiligheidsgevoelens, aldus de burgemeester. "Deze zijn vergeleken met andere gemeenten aan de hoge kant. Dat geldt met name voor de wijken Nieuwland, Oost en Groenoord. Enerzijds zou de toegenomen media-aandacht voor ondermijnende criminaliteit hierbij een rol kunnen spelen. Anderzijds is het niet uitgesloten dat in de wat leefbaarheid en veiligheid betreft slechtst scorende wijken inwoners in hun woonomgeving wel (aanwijzingen voor) criminaliteit zien, maar geen aangifte doen of melding maken. Maar ook een matige sociale cohesie en achterblijvende waardering voor de woonomgeving hebben, spelen hierbij een rol."

De gemeente onderzoekt dit jaar in samenwerking met Marnix Eysink Smeets, lector aan de Hogeschool InHolland, welke oorzaken ten grondslag liggen aan de geconstateerde daling van het veiligheidsgevoel. De burgemeester geeft aan dat hiervan in januari 2021 resultaten te verwachten zijn. Tot slot meldt de burgemeester: "De aanpak van criminaliteits- en overlastbestrjding wordt onverminderd voortgezet, evenals de inspanningen voor een schone, hele en veilige buitenruimte. Ook in de toekomst zullen we de ontwikkeling daarvan dan ook nauwgezet blijven monitoren."

Veiligheidsgevoelens per wijk
In de monitor lezen we: "De algemene onveiligheidsgevoelens liggen relatief dicht bij elkaar liggen, ongeacht in welke wijk de respondenten wonen. Opvallend is dat in Kethel het aandeel bewoners dat zich in het algemeen onveilig voelt sterk is toegenomen, van 45% in 2017 naar 60% in 2019. Een mogelijke verklaring is dat er in de maand voorafgaand aan dit onderzoek veel onrust was door geruchten over de mogelijke komst van een coffeeshop in Kethel. Deze onrust leidde tot het aanbieden van een petitie aan de burgemeester."

onveiligheidsgevoelens

In de wijken Oost, Nieuwland en Groenoord zijn de gevoelens van veiligheid in de eigen wijk het slechtst. Het is niet uitgesloten dat in de drie bewuste wijken veel inwoners in hun woonomgeving wel (aanwijzingen voor) criminaliteit zien, maar uit angst voor de daders geen aangifte doen of melding maken. In dit verband wordt wel gesproken van ‘zwijgwijken’, aldus de monitor. 

Er wordt ook een uitsplitsing op buurtniveau gegeven. Dan zien we ook drie buurten uit Schiedam West in een top 10 van woonbuurten met hoog onveiligheidsgevoel. 

onvei2

"In het onderzoek kregen de respondenten de vraag voorgelegd of er bepaalde plekken in Schiedam zijn waar men liever niet komt omdat men zich er onveilig voelt. Van de ondervraagden antwoordde 41% bevestigend en noemde vervolgens één of meerdere locaties. In totaal leverde dat 2.029 antwoorden op", aldus de Monitor. Hieronder zie je de top 15 onveilige plekken.

onveilig

"Bovenaan deze lijst met onveilige plekken is de Parkweg te vinden. De respondenten voelen zich niet alleen onveilig rond het metrostation, maar ook bij de woonblokken die in afwachting zijn van sloop. Bovendien heeft het rondhangen van diverse personen op de Parkweg en Dr. Willem Dreesplein tot gevolg dat men zich onveilig voelt", aldus de Monitor. 

07-12-2020