GroenLinks Schiedam

Stel kap Liduinastraat ten minste uit

Stel kap Liduinastraat ten minste uit

SCHIEDAM - Donderdagavond werd in de gemeenteraad gesproken over slechte communicatie rond de herinrichting van de FFL-buurt. GroenLinks vroeg het college om in gesprek te gaan met de bewoners en om de bomenkap uit te stellen tot er duidelijkheid is over de bezwaren die zijn ingediend. Het college heeft beide verzoeken ingewilligd.

GroenLinks vroeg samen met PvdA en D66 een debat aan over de vele boze e-mails die uit Fabribuurt, Frankelandbuurt en Liduinabuurt in Schiedam-West (FFL-buurt) kwamen. GroenLinks-fractievoorzitter Yorick Haan klaagde over de slechte communicatie van de kant van de gemeente: "Pas nadat geschrokken bewoners boze e-mails gingen sturen verscheen op de website de plattegrond met de te kappen bomen, de te verplaatsen bomen en de te herplanten, nieuwe bomen."

Hij vroeg het college om nog eens met de bewoners in gesprek te gaan en de bomen niet te kappen vóór dat gesprek geweest is en de bezwaren van de Bomenridders zijn behandeld. Yorick: "In het bezwaar van de Bomenridders staan namelijk bijzonder sterke argumenten om in ieder geval een aantal bomen te sparen. Het zou zonde zijn als we achteraf tot de conclusie moeten komen, dat het beter was geweest dat die bomen niet waren gekapt."

Het college stak bij monde van wethouder Kahramanoglu de hand in eigen boezem. Hij gaf toe dat de gemeente fouten heeft gemaakt in de communicatie en beloofde om met de bewoners in gesprek te gaan. Ook deed hij de toezegging dat de bomenkap wordt uitgesteld, in lijn met het verzoek van GroenLinks.

 Inbreng Yorick Haan in het debat.
"Voorop staat dat iedereen blij is dat de buurt wordt opgeknapt, ook de bewoners die nu in de pen geklommen zijn.

Er is, al weer eventjes geleden, volop communicatie en participatie geweest. Nu is er geen participatie meer. Nog wel communicatie, maar er gaat van alles mis.

Pas nadat de bezwaartermijn voor de kapvergunning om was… Pas nadat geschrokken bewoners boze e-mails gingen sturen… Pas nadat er een aanmelding was gekomen voor het actualiteitendebat… verscheen op de website de plattegrond met de te kappen bomen, de te verplaatsen bomen en de te herplanten, nieuwe bomen.

Er moet zorgvuldig gecommuniceerd worden. Gerichte, gedetailleerde, complete en tijdige communicatie is essentieel. Dat hebben we ook zo vastgelegd in onze participatieverordening.
Waarom is dat hier niet gebeurd? En hoe gaat het college het alsnog goedmaken?

Het lijkt GroenLinks verstandig om iets meer te doen dan de brief die nu gestuurd is en de tekeningen die nu alsnog op de website geplaatst zijn. Het lijkt ons goed om nog een informatie-avond te organiseren. Is het college daartoe bereid?

Het lijkt ons verstandig om de te kappen bomen nog even te laten staan. Totdat er nog eens goed met de buurt gesproken is, maar ook totdat de bezwaren, die tegen de omgevingsvergunning zijn ingediend, zijn behandeld. Kan het college dat toezeggen? In het bezwaar van de Bomenridders staan namelijk bijzonder sterke argumenten om in ieder geval een aantal bomen te sparen. Het zou zonde zijn als we achteraf tot de conclusie moeten komen, dat het beter was geweest dat die bomen niet waren gekapt."

12-07-2024