Mitchel den Brinker (Kethel Spaland zondag):

'We willen stoppen op ons hoogtepunt én als club weer keihard verdergaan'

'We willen stoppen op ons hoogtepunt én als club weer keihard verdergaan'

“Op je hoogtepunt stoppen, dat is het mooiste wat er is, hoor je topsporters altijd zeggen. Dat willen wij ook gaan doen met Kethel Spaland zondag. Kampioen worden in het laatste jaar van ons bestaan als zondagclub.” Dat zegt Mitchel den Brinker, teammanager van Kethel Spaland zondag, dat momenteel stijf bovenaan staat in de derde klasse A.

door Jan Schrijver

“Het zou een mooie kroon zijn op het bestaan van een amateurvoetbalclub met een rijke historie. Onze voorganger DHS – Doorzetten Hinderen Schieten - werd opgericht op 5 november 1919. We zijn dus meer dan honderd jaar oud en hebben de nodige kampioenschappen gevierd. DHS heeft verschillende jaren hoofdklasse gespeeld. Daar ben ik best trots op”, zegt Mitchel den Brinker, die als 22-jarige al aan zijn derde seizoen bezig is als teammanager. “Ik heb zelf in de zondagselectie gespeeld, in het tweede, maar door een zwakke knie moest ik stoppen. Als teammanager kan ik toch nog wat voor de club betekenen en bij het voetbal betrokken blijven. Ik kom ook uit een echte voetbalfamilie. Zo was mijn opa, Joop den Brinker, jarenlang voorzitter van DRZ en, na de fusie met GSS, DRGS.”

“Over stoppen gesproken, de zondagvoetballers gaan natuurlijk niet stoppen, ze gaan verder op de zaterdag. We hebben in goed en veelvuldig overleg met de spelers besloten dat het voor die overstap nu het juiste moment is. De zaterdagselectie heeft nu dertig spelers voor twee prestatief spelende elftallen, de zondagselectie veertig. De gemiddelde leeftijd van de zaterdagselectie ligt aanzienlijk hoger dan van de zondagselectie. Met de zondag trainen we nog steeds op woensdag en vrijdag, dat is een wat je noemt ouderwets trainingsschema. Voor de jongens begint het weekend tegenwoordig op vrijdag, dan willen ze ’s avonds andere dingen doen. Op de zondag heb je in dit district van de derde tot en met de eerste klasse nu 66 actieve clubs, waarvan er 56 zouden gaan stoppen. Met ons nu meegeteld gaan er dus 57 stoppen.”

“Dat overstappen is overigens door de KNVB aangewakkerd door de mogelijkheid te bieden om horizontaal over te stappen, dat wil zeggen van de derde klasse zondag naar de derde klasse zaterdag bijvoorbeeld. Als wij op zondag zouden blijven spelen, dan hadden we van Amsterdam tot diep in Brabant ingedeeld kunnen worden. Daar hebben de spelers geen zin in, de reistijd is een probleem, maar ook spreken de tegenstanders minder aan. Nu spelen we vooral tegen clubs uit de Haagse regio en zelfs dat is minder aansprekend. Het is veel leuker om tegen clubs uit je eigen regio te spelen. Kijk maar eens naar de vierde klasse zaterdag, waarin Hermes-DVS, SVV, Excelsior’20 en PPSC spelen, plus clubs uit Vlaardingen en Rotterdam. Bijna wekelijks staat er een (semi)derby op het programma. In de derde klasse waarin onze zaterdag speelt, is ook plaatsgenoot HBSS ingedeeld, plus Vlaardingse clubs als VFC en DVO, en clubs uit Maassluis (VDL) en Maasland (MVV’27).”

Mitchel den Brinker vervolgt: “Ik wil graag benadrukken dat deze stap vooral op initiatief van der spelers wordt gezet. Als bestuur en begeleiding hebben we het proces begeleid. Het is een proces geweest van slechts enkele weken. De eerste aanzet is gegeven door de spelers van de zondag. De spelers van de zaterdag hebben aangegeven ook positief te staan tegenover deze stap. Natuurlijk brengt het ook emoties met zich mee, want zoals gezegd hebben we een rijk verleden op de zondag en daar een soort punt achter te zetten, doet vooral bij oudgedienden binnen de club best wel pijn.”

Hoe zit het met trainers en staf in het komende seizoen? “In begin januari jl. hadden we met de huidige trainer van de zondag Ronald van der Zalm verlengd. Toen speelde dit nog niet. Dat is vervelend voor Ronald. De samenwerking met hem was en is goed, we hebben niet voor niets verlengd. De trainer voor de zaterdag Manuel Visser had zelf reeds aangegeven komend seizoen te willen stoppen. Die gaat naar zaterdageersteklasser Neptunes Schiebroek. Er is gekozen voor een nieuwe frisse start met Ben Hoogerwerf van DVO als de nieuwe hoofdtrainer komend seizoen. De keuze die we gemaakt hebben om nu uitsluitend op de zaterdag te gaan spelen, zal uiteindelijk ervoor zorgen dat we bij Kethel Spaland ook op langere termijn prestatief voetbal kunnen blijven spelen waarbij plezier in het spel centraal staat. En voor ik het vergeet, we blijven zowel op zaterdag als zondag voetballen met niet prestatief senioren en veteranen voetbal. En de jeugd floreert hier, waarbij zeker meespeelt dat wij de enige voetbalclub zijn in Schiedam Noord en dat we over een moderne accommodatie beschikken. We hebben ongeveer elfhonderd leden en we hebben een gezonde toekomst.”

Mitchel den Brinker tot slot: "Je kunt samenvattend dus zeggen dat we met de zondag willen stoppen op ons hoogtepunt én dat we daarna als club weer keihard verdergaan. Een club met meer dan honderd jaar geschiedenis en met heel veel toekomst."

Lees ook ons eerdere artikel:
Kethel Spaland houdt op met prestatief zondagvoetbal
Laatste zondagclub in Schiedam is aan laatste seizoen bezig

25-02-2022