SCHIEDAM - De tentoonstelling Straatschat in het Stedelijk Museum Schiedam is een bijzondere samenwerking tussen twintig Schiedamse jongeren, hun coaches vanuit YETS Foundation en het Rotterdams kunstenaarscollectief J&B (Jacob van der Zwan & Bert Frings).
J&B leggen in hun sculpturen en video-installaties de archeologie van de straatcultuur vast. In het kader van het co-creatie programma Mijn Schiedam hebben J&B in nauwe samenwerking met de jongeren hún verhaal van de straat onderzocht. Graffiti, stickers en andere symbolen die zij vonden, zijn gebruikt om sjablonen te maken. Resultaat van deze samenwerking zijn twee grote muurschilderingen, die de straatbeleving van de jongeren tonen in de beeldtaal van J&B.
''We grijpen deze kans aan om samen iets moois te maken. Ik ben trots op dit team, want niet iedereen kan zo jong al een tentoonstelling maken in een museum.'' - Melvin, coach bij YETS Foundation.
Muurschilderingen van de straat
Als je goed kijkt, zie je overal beelden en stickers op straat. Samen met J&B hebben de jongeren een beeldarchief gemaakt van allerlei straatuitingen. Soms met een commerciële, dan weer een politieke of territoriale betekenis. Welke stickers spreken hen aan of roepen iets bij hen op? Wat leeft bij de jongeren van Schiedam? Workshops van de jongeren met J&B vormen de inspiratie voor de muurschilderingen in de tentoonstelling Straatschat. De jongeren hebben op basis van hun interesses een selectie gemaakt van alles wat zij op straat tegenkwamen. Met beelden uit deze workshops hebben de jongeren met J&B een wand vullende compositie gemaakt.
Kunstenaarscollectief J&B
Dit proces sluit aan bij de werkwijze van J&B, die in hun werk heel bewust straatstatements zoeken in de openbare ruimte en deze combineren tot nieuwe beelden. Zij zien de straat als een afspiegeling van de samenleving, in al haar banaliteit, schoonheid en creativiteit. In installaties, sculpturen en vuilniszakschilderijen verbeelden J&B het onderbewuste van de samenleving zoals dat op straat via graffiti en stickers naar de oppervlakte borrelt. In Straatschat presenteren zij een grote muurschildering gebaseerd op hun tijd met de jongeren, de beelden van de straat en de verschillende verhalen die daarbij horen.
Samenwerking YETS Foundation
YETS Foundation is een organisatie die zich inzet voor Schiedamse jongeren door hen deelgenoot te maken van een community waarin basketbal en begeleiding van youth coaches centraal staan. Naast sporten en community-building focust de organisatie op de maatschappelijke betrokkenheid van de jongeren. Zo maken zij deel uit van het basketbalteam Checkmate, waarvan het team-logo ook terugkomt in de tentoonstelling. Lees hier meer over YETS Foundation.
Mijn Schiedam
Deze tentoonstelling is onderdeel van Mijn Schiedam, de maatschappelijke programmalijn waarmee Stedelijk Museum Schiedam samenwerkt met Schiedammers en Schiedamse organisaties. Samenwerkingen ontstaan op initiatief van het museum én de stad. Hieruit komen betekenisvolle programma’s voort die we zonder elkaar niet hadden kunnen realiseren. De Stadsgalerij is speciaal voor tentoonstellingen met Schiedammers. Tot nu toe resulteerde dit in mooie projecten zoals Wijken Welkom, Buurtplaatjes en recent Hend’i mundu. Mens van de aarde. Lees meer over Mijn Schiedam.
De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van: VSB Fonds, Vriendenloterij Fonds, Fonds 21 en Mondriaan Fonds.
Fotografie
Aad Hoogendoorn