Stripwinkel krijgt na ruim een halve eeuw een nieuwe eigenaar

Stripwinkel krijgt na ruim een halve eeuw een nieuwe eigenaar

SCHIEDAM – Boekhandel ’t Centrum op de Korte Singelstraat is al sinds 1968 een begrip in Schiedam. “Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe indeling en aan uitbreiding van het assortiment,” aldus de kersverse nieuwe eigenaar Anthony Bardouille.

Anthony woonde vroeger aan de overkant van de winkel. Hij zag de vorige eigenaars, Bep en Mar van der Graaf, die al op hoge leeftijd waren, soms worstelen met dozen en andere dingen en hij kon het dan niet laten om ze even te gaan helpen. Zo werd hij een graag geziene gast in de winkel. Toen Bep op 92-jarige leeftijd overleed (zijn vrouw Mar was al eerder overleden), trok Anthony de stoute schoenen aan en nam de winkel aan de Korte Singelstraat 20b over.

Momenteel is hij samen met Rina van der Graaf, dochter van Bep en Mar, bezig met een nieuwe inrichting van het pand. Niet alleen wordt boven alles aangepast, maar ook de kelder wordt nu bij de winkel getrokken. “Daar kan men straks allerlei spullen vinden om zich als fantasy-figuur mee te kleden,” vertelt Anthony, “van elfenoortjes tot hele kostuums.”

strip3

"Boekhandel 't Centrum is de op een na oudste stripwinkel van Nederland," vertelt Anthony, "In 1968 was in Amsterdam striphandel 'Lambiek' net vier maanden eerder opengegaan."

Rina is blij dat de winkel behouden is gebleven. “Toen mijn vader in 1968 begon, ging hij samen met kunstenaar Harr Wiegman naar de scholen om de kinderen kennis te laten maken met strips. Ze hadden dan een kleurwedstrijd met tekeningen van Harr en diegene die het mooist gekleurd had, kreeg een stripboek. De leraren vonden in die tijd strips een verschrikking en raadden hun leerlingen dan ook af om strips te lezen. Tegenwoordig is dat gelukkig weer anders.”

Anthony is gek op strips. Hij houdt van de creativiteit van de makers. “Creativiteit is zo belangrijk,” zegt hij, terwijl hij zichtbaar genietend de winkel rondkijkt. Momenteel heeft hij nog niet alles in huis, maar er zijn al wel grote hoeveelheden strips en stripgerelateerde artikelen aanwezig, zoals posters en stripfiguren, waaronder ook de nieuwste exemplaren. 

“Tijdens de verbouwing kunnen we nog niet de hele week open zijn. Momenteel kan iedereen bij ons terecht op donderdag en vrijdag tussen 9.00 – 17.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 – 16.30 uur. We hopen over zo’n anderhalve maand de officiële opening van de zaak met een groot feest te kunnen vieren.”

strip1-1


Hieronder zie je een interview dat Jan Willem de Boer twee jaar geleden met de toen 92-jarige Bep de Graaf hield:

23-01-2022