Bekend als eigenaar van Studio Soundhouse

Synthesizer-pionier Martin Agterberg overleden

Synthesizer-pionier Martin Agterberg overleden

SCHIEDAM - Vorige week zondag is op 76-jarige leeftijd in het dorp De Waal op het eiland Texel de Schiedamse muzikant en producer Martin Agterberg overleden. Hij was onder meer bekend als eigenaar van Studio Soundhouse in Schiedam.

door Jan Schrijver

Enige jaren geleden was hij met zijn vrouw Lisa verhuisd naar het Noord-Hollandse eiland.

Martinus Johannes Agterberg werd op 15 januari 1944 in Schiedam geboren. Hij overleed op 10 januari 2021 op Texel en laat een vrouw, twee kinderen en drie kleinkinderen achter. De crematieplechtigheid heeft op Texel in besloten kring plaatsgevonden.

Als muzikant was zijn hoofdinstrument de gitaar. Martin speelde in de bands Circus, Eddy And The Eddysons, Fronkensma, Jumbo, P.M. Dance Band en Purple Pillow. Hij kreeg grote bekendheid door het bespelen van synthesizers. De website Discogs omschrijft hem als 'synthesizer-pionier'. Hij gebruikte onder meer de Korg Polysix.

KORG_Polysix

 

Een van de nummers die hij opnam met gebruik van de Korg was getiteld Schiedam. Dit nummer 'Schiedam' kun je op Youtube beluisteren, door onderstaande afbeelding aan te klikken. Dit nummer stond op de langspeelplaat Flyer (vinyl) en kwam ook uit op single (vinyl). De Korg Polysix wordt afgebeeld op zowel de hoes van de lp als de single.

Eddy Ouwens - bekend geworden als muzikant, producer en presentator bij de VARA - schreef na het overlijden van Martin Agterberg: "17 jaar was ik toen we mochten samenwerken in The Eddysons, een band die vooral muzikaal gedragen werd door Martin: gitaar - piano-hammond orgel-mellotron, ja zelfs de hobo bespeelde hij en alles als de allerbeste. Hij was ook de eerste die zich bezighield met de ontwikkeling, het ontdekken van de synthesizer. Na The Eddysons stortte hij zich met al zijn know how, vakmanschap vol passie op het ontwikkelen van commercials en startte met veel succes zijn audio-visual bedrijf 'Sound house' een grote naam in de reclamewereld."

Menig tune die je op radio en televisie hoorde, was van de hand van Martin Agterberg. Zo werd bijvoorbeeld muziek uit het nummer Après les cols gebruikt als tune voor Radio Tour de France. 

Foto van de Korg, door KORG_Polysix.jpg: Svuntutheysariderivative work: Clusternote (talk) - KORG_Polysix.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16852975

Foto (boven het artikel en hieronder deze foto in zijn geheel): Martin Agterberg (foto door Eddy Ouwens)

martinagterbergdooreddyouwens

18-01-2021