SCHIEDAM - Tijdens de opening van de tentoonstelling “Angola, between dreams & reality” kun je genieten van de betoverende klanken van de Afrikaanse harp (kamale n'goni), gitaar en Afrikaanse percussie uitgevoerd door Michiel Moerkerk en Silke Blommaert, in een mix van rustige, swingende en energieke muziek.
Tentoonstelling “Angola, between dreams & reality”
Het OpenArtExchange 2024/2025-programma benadrukt de artistieke diversiteit van Afrika door middel van locatiegebonden tentoonstellingen. Angola, de vierde stop, heeft een rijke maar turbulente geschiedenis van kolonisatie, oorlog en veerkracht. Angola was ooit een centrum van de transatlantische slavenhandel en vocht voor onafhankelijkheid en doorstond een burgeroorlog, autoritair bewind en corruptie. Ondanks de enorme natuurlijke rijkdom, blijven economische problemen bestaan vanwege afhankelijkheid van olie en schulden. Hoewel de kunstsector ondergefinancierd is, krijgt hij erkenning. Met beperkt formeel onderwijs maar sterke particuliere initiatieven bevorderen Angolese kunstenaars een onafhankelijke, experimentele scene, herdefiniëren ze erfgoed en dekoloniseren ze culturele identiteit.
Binnen de Angolese hedendaagse kunstscene is surrealisme een van de dominante stijlen waarin oude etnische symboliek hand in hand gaat met observaties van het moderne stadsleven en een vrije experimenten met verschillende andere stijlen, technieken en materialen. Voor de tentoonstelling “Angola – tussen dromen en realiteit” zijn er drie surrealistische schilders uit verschillende generaties geselecteerd, die hun inspiratie halen uit het dagelijks leven en hun etnische wortels, elk met hun eigen unieke stijl: Casca (1976), Sapate Doudou (1982) en Josélyna Pemba (1990).
Casca
Casca (1976) creëert surrealistische figuratief-abstracte maskers en Angolese straatmodellen in acryl op canvas, waarbij hij duidelijk is beïnvloed door Picasso. Zijn werk combineert kubistische elementen met de symboliek en mythologie van inheemse Angolese culturen, met name het Chokwe-volk.
Bezoek de kunstenaarspagina
Sapate Doudou
Sapate Doudou (1982) creëert surrealistische, dromerige visioenen van de moderne samenleving met figuratieve elementen in acryl op canvas. Beïnvloed door Cristiano Mangovo, Picasso en Francis Bacon weerspiegelen zijn vloeiende, abstracte composities de chaos en onrechtvaardigheid van het dagelijks leven, terwijl hij op zoek is naar betekenis en universele waarden.
Bezoek de kunstenaarspagina
Jocélyna Pemba
Josélyna Pemba (1990) creëert flamboyante, kleurrijke surrealistische symboliek met een satirisch randje in acryl op canvas, waarbij ze collage combineert met levendige tinten. Haar werk bevat fantastische, humoristische personages en hybride wezens, zoals skeletachtige figuren en mythische avatars, die zijn gebaseerd op thema's van satire, mythologie en maatschappelijke realiteiten.
Bezoek de kunstenaarspagina
Reguliere openingstijden
Woensdag tot zaterdag: 10.00 – 17.00uur
Of op afspraak: e-mail info@openartexchange.com
Adres:
Hoogstraat 85
3111 HC Schiedam
www.openartexchange.com