Tentoonstelling ‘Natuurgeweld(ig)’ bij KunstWerkt

Tentoonstelling ‘Natuurgeweld(ig)’ bij KunstWerkt

SCHIEDAM - KunstWerkt houdt van donderdag 8 augustus tot en met zondag 1 september 2024 in het Art Centre Schiedam de tentoonstelling 'Natuurgeweld(ig)'. Het werk wordt getoond van zes kunstenaars die voor deze expositie ieder op hun eigen manier het krachtveld van natuur, mens en civilisatie hebben verkend en uitgebeeld.

De exposerende kunstenaars zijn (in alfabetische volgorde naar voornaam) Astrid Meijer (KunstWerkt), Caroline Peters, Ilse Kauffman, Karin de Visser (KunstWerkt), Lisa van Noorden (KunstWerkt) en Sasha Zuidam (KunstWerkt). Lisa van Noorden is curator.

'Natuurgeweld(ig)’ toont zowel fragiliteit als onstuitbare (strijd)kracht. Door deconstructie en reconstructie van natuurvormen, menselijke creaties, de schoonheid van planten en dieren schept elke kunstenaar een uniek universum dat zowel ontroert als ontzet.

“De veerkracht van de natuur komt naar voren ondanks de obstakels en uitdagingen door mens en civilisatie, en creëert krachtige, ontroerende universums. Natuur is geweldig, en soms gewelddadig”, zegt curator Lisa van Noorden.

Over het werk van de zes kunstenaars
Astrid Meijer ziet de mens als grote geweldenaar in de natuur. Zij presenteert “een installatie van een ogenschijnlijk vredige, ijzige stilte: het post antropoceen”.

Caroline Peters maakt tekeningen met pastelkrijt naar aanleiding van ruimtelijke fantasienesten gemaakt van resten afval en planten.

Plastic paradise van Ilse Kauffman bestaat uit onder meer ‘grondtekeningen’ met structuren en vormen van planten uit de omgeving van Charlois (Rotterdam Zuid). Het materiaal is marker op hergebruikte kunststof vellen.

Voor Karin de Visser is de natuur “een onuitputtelijke inspiratiebron. Bijna al mijn werk komt hier vandaan”.

“Veerkracht en het voortdurend evolueren van overlevingsstrategieën van mensen, beesten, planten en bloemen, daar cirkelen al mijn tekeningen omheen”, zegt Lisa van Noorden over haar werk.

Fotosynthese 1 en 2 van Sasha Zuidam verbeelden het bijzondere proces, waarbij planten - onder invloed van energie van de zon - water en koolstofdioxide omzetten in glucose en zuurstof.

Officiële opening
Zondag 11 augustus om 15.30 uur wordt de tentoonstelling met een ritueel geopend door de zes kunstenaars. "We zullen met een natuurgeweldige verbeelding laten zien hoe scheppende kracht iets aan de planeet toevoegt", aldus Lisa van Noorden.

Dit openingsritueel wordt omlijst met de Amazonemuziek van Julio Pimentel en vrienden. Met hun handgemaakte percussie-, snaar- en ritme-instrumenten, zoals de Berimbau, Tabla, Caxixi, Agogo en Pote Udu, zorgen de muzikanten voor meeslepende natuurritmes, die mensen in trance kunnen brengen.

Optreden Duo Selma Lagewaardt & Hans Tonino
Op zondag 18 augustus om 15.00 uur leest Selma Lagewaardt, dichter en schrijver, voor uit haar werk. Voor haar werk put zij uit de natuur als constante inspiratiebron. Hans Tonino verrijkt haar gedichten met een abstract geluidsdecor en korte interludes op dwarsfluit.

Walk & Talk
Donderdag 29 augustus van 14.00 tot 17.00 uur worden bezoekers die daar interesse in hebben door Caroline Peters en Lisa van Noorden uitgebreid geïnformeerd over technieken, het maakproces en de verhalen achter de kunstwerken.

Workshop 'Drawing after Nature'
Op zondag 1 september van 13.00 tot 15.00 uur is iedereen die wil tekenen welkom, zowel beginners als gevorderden, om bij KunstWerkt aan de workshop 'Drawing after Nature' mee te doen. Deelnemers kunnen tekenen naar naaktmodel en natuurelementen. Deelnemers dienen hun eigen schetsblok en tekenmateriaal mee te nemen. Entree voor deze activiteit is € 15,- inclusief koffie en thee. De aanmelding loopt via www.drawingafternature.eventbrite.nl.

Finissage
De finissage is op zondag 1 september om 15.30 uur. Het is de laatste mogelijkheid om de tentoonstelling te ervaren. Hierbij zijn alle kunstenaars aanwezig.

Over Stichting KunstWerkt
Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 58 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks

een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

KunstWerkt Art Centre Schiedam
Lange Nieuwstraat 191
3111 AJ Schiedam
Openingstijden KunstWerkt
Donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur (ook op afspraak)
Website
www.stichtingkunstwerkt.nl
Sociale media
www.facebook.com/stichtingkunstwerkt
www.instagram.com/stkunstwerkt
www.linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt 

Foto
Afbeelding flyer Natuurgeweld(ig), met behulp van AI vervaardigd door Lisa van Noorden

29-07-2024