“Expositie toont de grote verscheidenheid in fotografisch werk van KunstWerkt-deelnemers”

Tentoonstelling ‘Over fotografie’ bij KunstWerkt

Tentoonstelling ‘Over fotografie’ bij KunstWerkt

SCHIEDAM - KunstWerkt houdt van donderdag 5 september tot en met zondag 29 september 2024 in het Art Centre Schiedam de tentoonstelling 'Over fotografie'. Elf fotografen en een dichter tonen hoe hun kunst uitwerkt in de verbeelding.

De exposerende fotografen zijn (in alfabetische volgorde naar voornaam) Arno Bauman, Carine Hooykaas, Eric van Straaten, Esther van Duffelen, Geralda de Graaf, Karin van As, Marita Beukers, Martine de Heij, Pauline Tonkens, Saskia Risseeuw en Wybe Hietbrink. Allen zijn deelnemer van KunstWerkt. Jan Dullemond is gastdichter. Curatoren zijn Saskia Risseeuw en Wybe Hietbrink.

Een foto is tweedimensionaal. Door de lens worden leven en werkelijkheid vastgelegd in het platte vlak. De stereofotograaf voegt daar diepte aan toe. Deze groep van elf fotografen probeert de drie basisdimensies van de ruimte te doorbreken door extra dimensies toe te voegen. Dit doen ze onder meer met uiteenlopende bewerkings- en afdrukprocessen zoals diverse emulsies, houtskool- en computerbewerking. Als fotografen taal een rol laten spelen in hun fotografie voegt dit ook een dimensie toe. Dit kan bijvoorbeeld door werk een titel te geven of door het te combineren met poëzie. Kijken is een actief proces, waarmee je tot verbeelding komt. Deze expositie nodigt de kijker uit om aan het werk te gaan.

Arno Bauman Landschap

"Als we bezig zijn de grenzen op te rekken van de hedendaagse fotografie, spreken we van 'frontline fotografie'. Dat is een fascinerend artistiek gebied, maar hoever kun je hiermee gaan? Als je nog nauwelijks kunt zien dat een foto een foto is, hebben we het dan eigenlijk nog over fotografie? En hoe vernieuwend zijn de aan KunstWerkt deelnemende fotografen in dit licht bezien bezig?", zegt Wybe Hietbrink. "Deze expositie geeft een aanzet tot gedachtewisselingen over kunstzinnige fotografie en toont de grote verscheidenheid in fotografisch werk van KunstWerkt-deelnemers."

Officiële opening

Zondag 8 september om 15.30 uur wordt de tentoonstelling geopend met een kunstenaarsgesprek onder leiding van Hugo Bongers, redacteur en uitgever van het tijdschrift Puntkomma, kwartaalblad over kunst en cultuur in Rotterdam.

Finissage

De finissage is op zondag 29 september om 15.30 uur. Yonder, een band van vier muzikanten, treedt op en brengt subtiele muziek met filosofische teksten ten gehore. Dit muziekoptreden is opgenomen in het programma van Art Route Schiedam, de route die langs twaalf culturele instellingen loopt waaronder KunstWerkt.

Workshops

Carine Hooykaas geeft op vrijdag 6 september van 13.30 tot 15.00 uur bij KunstWerkt de workshop ‘Beeldrijm’.

Sjef van Duin geeft op de dag van de officiële opening bij KunstWerkt de workshop ‘Camera Obscura’. Die begint op zondag 8 september op vier verschillende tijdstippen: 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur.

Op zondag 15 september wordt rond het eiland Tiengemeten de workshop ‘Landverkenning Tiengemeten per boot’ gegeven met Eric van Straaten. De afvaart is om 10.00 uur vanaf de haven van Middelharnis. De boot is daar terug om 16.00 uur.

Deelname aan deze workshops is gratis. Deelnemers dienen zich vooraf aan te melden via de website van KunstWerkt.

Over Stichting KunstWerkt

Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 58 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

KunstWerkt Art Centre Schiedam Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam Openingstijden KunstWerkt: donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur (ook op afspraak) Website: www.stichtingkunstwerkt.nl

Sociale media:
facebook.com/stichtingkunstwerkt
instagram.com/stkunstwerkt
linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Foto's

Foto boven het artikel: Still-Motion, Geralda de Graaf
Foto in het artikel: Landschap, Arno Bauman

26-08-2024