Theater aan De Schie kondigt The Doors in Concert aan

Theater aan De Schie kondigt The Doors in Concert aan

Niet de echte Doors natuurlijk, maar wel een Nederlandse tributeband neemt het publiek mee terug naar de jaren '60. De legendarische band rondom multitalent Jim Morrison heeft in die roerige tijden een imposant oeuvre opgebouwd waaruit geput kan worden. Let op, dit is een sta-concert en vindt plaats in het Wennekerpand.

De jaren '60: tegenstellingen
TV stond nog in de kinderschoenen, van een combinatie van internet-tv had nog niemand gehoord - laat staan van tablets en smartphones. Het was een tijd van tegenstellingen: lang haar versus kort haar, haat tegenover liefde, oorlog en vrede. Alleen de eerste strijd is heden ten dage vrijwel verdwenen. Vandaar dat veel liedjes van The Doors nog altijd relevant zijn. Al had frontman Morrison een heel andere opvatting van de tijdgeest. Peace and love verving hij door zijn obsessies sex and death.

Jazz, rock en poëzie
Ook het geluid van The Doors was anders en vernieuwend. In het kassucces van Oliver Stone, waarin Val Kilmer de rol van Jim Morrison op zich neemt, is goed te zien wat voor zonnige sfeer er in het San Francisco van de sixties hing. Toetsenist Ray Manzarek richt met Morrison de band op en het stel duikt de oefenruimte in, dichtbij het strand, de uitgaansgelegenheden en andere gezelligheid van Venice Beach. Light My Fire is meteen een mooi voorbeeld van de sound van The Doors: een mix van jazz en rock, voorzien van de vaak controversiële teksten van het ongeleide projectiel dat de microfoon mocht vasthouden.

Hang naar anarchisme
Er werden meer films over The Doors gemaakt. Ook in de biopic When You're Strange worden Jim Morrisons eigenzinnigheid en drang naar anarchie belicht. 'We are aware of a lot of things, but insecure about anything', horen we hem zijn fatalistische levenshouding benadrukken. Maar al met al heeft de band het meeste indruk gemaakt met haar repertoire: de Top 2000 puilt jaarlijks uit van The Doors-klassiekers als The End, Riders On The Storm, L.A. Woman en Touch Me.

Geen basgitaar
De band die het allemaal gaat vertolken in het Wennekerpand bestaat uit Danny van Veldhuizen (zang), Willem Vonhof (toetsen), Jim Zwinselman (gitaar) en Daan van de Ven (drums en percussie). Ook dat was apart aan The Doors: ze hadden geen bassist, lage tonen werden geproduceerd door het orgel van Manzarek. Het eerbetoon aan The Doors, The Doors In Concert, vindt plaats op zondag 18 april om 15.00 uur 's middags. Tickets zijn te vinden op de website van het theater.

Tekst: Twenty Four Webvertising B.V.
Foto: bron Pexels.com

22-12-2020