Nu Woonplus dit tegenspreekt, wil OuderenPartij Schiedam herbevestiging van eerdere toezegging

'Toegezegd was dat 70% van een flat in Groenoord vóór moet zijn om 'van het gas af' te gaan'

'Toegezegd was dat 70% van een flat in Groenoord vóór moet zijn om 'van het gas af' te gaan'

SCHIEDAM - OuderenPartij Schiedam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W van Schiedam over het 'van het gas losgaan' van Groenoord. Daartoe zijn ingrijpende aanpassingen van de huurwoningen noodzakelijk. Volgens de partij is toegezegd dat alleen in flats, waarin 70% van de bewoners voor de benodigde aanpassing van hun woning is, het 'van het los gaan' wordt doorgevoerd. Bewoners hebben van een advocaat van Woonplus vernomen dat die 70% instemming niet vereist is. Hieronder lees je de vragen van OuderenPartij Schiedam en de inleiding op de vragen.

"U kent ongetwijfeld het Collectief Groenoord, een groep betrokken bewoners met grote zorgen over het heilloze project Groenoord van Gas los (in ambtelijke taal Nieuwe Energie voor Groenoord).

Deze club heeft een brief aan de directeur van Woonplus gestuurd waarin de club zijn zorgen kenbaar maakt. Dat heeft geleid tot een antwoord van de directeur van Woonplus en tot een reactie van een advocaat ten behoeve van Woonplus. De bewoners van de Staatsliedenbuurt zouden ongetwijfeld gelukkig zijn geweest als hun klachten tot zoveel reacties hadden geleid, maar dat terzijde.

In de brief van Vulpes Advocaten, gedateerd 17 februari ’21 aan het Collectief Groenoord staat dat ook als er geen sprake is van 70 procent van de bewoners die akkoord gaan, het project alsnog doorgaat, maar nu als wat eufemistisch wordt verkocht als ‘woningverbetering.’

Dit is volkomen in strijd met (de geest van) eerdere communicatie. Bij bewoners en gemeenteraad is nadrukkelijk de indruk gewekt dat 70 procent van de huurders in moest stemmen voor men van het gas af zou gaan. Wethouder Ooijevaar heeft altijd nadrukkelijk betoogd dat het bij dit proces om vrijwilligheid zou gaan.

De OuderenPartij Schiedam gaat er dan ook nadrukkelijk vanuit dat het college zich aan deze toezegging aan de gemeenteraad en de bewoners van Schiedam zal houden en afstand neemt van deze ten behoeve van Woonplus geschreven brief.

Dat alles leidt tot de volgende vragen:

- Neemt het college nadrukkelijk afstand van bovengenoemde brief?

- Wat doet het college van Schiedam om het hier foutief door deze advocaat geschetste beeld te corrigeren?

- Kan het College herbevestigen dat flats waar geen zeventig procent instemming wordt gehaald, niet van het gas gaan?

Met vriendelijke groet,

Maarten Reuderink

Pascal van Kraaij"

19-02-2021