Uit 'De Nationale Tuinvogeltelling' blijkt:

Top drie vogels in Schiedam: 1. huismus, 2. koolmees, 3. halsbandparkiet

Top drie vogels in Schiedam: 1. huismus, 2. koolmees, 3. halsbandparkiet

SCHIEDAM -  Afgaande op de laatste tuinvogeltelling is de huismus de meest voorkomende vogel in Schiedam, op korte afstand gevolgd door de koolmees en met op plek 3 de halsbandparkiet.

De Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming Nederland vond dit jaar plaats op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 januari 2021. De telling voor geheel ons land leverde als top drie van meest getelde vogels in tuinen op: 1. huismus, 2. koolmees en 3. pimpelmees. Landelijk staat de halsbandparkiet op plek 20. In Schiedam verdringt deze exoot blijkbaar de inheemse vogelsoorten méér dan dat landelijk het geval is. 

"Halsbandparkieten zijn knalgroene en luidruchtige vogels, afkomstig uit India en Centraal-Afrika. Het gaat in Nederland oorspronkelijk om ontsnapte en losgelaten kooivogels die verwilderd zijn en populaties hebben gevormd", zegt de Vogelbescerming over deze soort.

Er waren in Schiedam 402 mensen die dertig minuten vogels hebben geteld. In het totaal telden zij 7340 vogels.

De complete top tien voor de gemeente Schiedam ziet er als volgt uit:
1. huismus
2. koolmees
3. halsbandparkiet
4. kauw
5. pimpelmees
6. merel
7. spreeuw
8. houtduif
9. ekster
10. vink

Per wijk kan de telling anders zijn. Je kunt hier zelf zien hoe de telling voor jouw wijk is uitgepakt:
https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/resultaten

Foto onder: de roodborst staat landelijk op plek 7 van de top tien, maar haalt in Schiedam geen top tien notering. Per wijk kan dit verschillen. Zo haalt de roodborst in Schiedam Noord veelal wel de top tien. Deze foto werd gemaakt in het Prinses Beatrixpark

roodborst

 

 

17-02-2021