"Torenflats rond historische binnenstad, is dat wat we willen?"

"Torenflats rond historische binnenstad, is dat wat we willen?"

SCHIEDAM - Stichting De Schiedamse Molens is door de gemeente in het leven geroepen om het Schiedamse molen(wereld)erfgoed te beschermen. Vanuit die rol heeft de stichting geageerd tegen mogelijke hoogbouw in de omgeving van de molens. De stichting wil graag een politieke discussie over de wenselijkheid van hoogbouw rond de historische binnenstad. Niet alle partijen hebben inmiddels gereageerd op de oproep van de stichting. De stichting is teleurgesteld en heeft een bericht opgesteld. Dat kun je hieronder integraal lezen.

"Politiek blijft stil over hoogbouw rond historische binnenstad

Eerder werd in veel lokale media bericht over het vlaggenprotest van Stichting De Schiedamse Molens tegen de bouw van een meer dan 70 meter hoge woontoren ‘The Miller’ in de beschermingzones van meerdere Schiedamse molens. Daarnaast riep de molenstichting ook op tot een stadsbrede discussie over de wenselijkheid van dergelijke ultrahoogbouw. Zo vlakbij het historisch centrum is dit namelijk een onvermijdelijke aantasting van de skyline. Bovendien vreest de stichting dat na de eerste toren er meer zullen volgen. De molenstichting ontving vele steunbetuigingen van inwoners maar bij veel politieke partijen bleef het tot nu toe stil.

Bestuurslid en molenaar van molen De Kameel Ernst Richel: “Wij hebben als stichting meerdere keren per email contact gezocht met alle fracties in de Schiedamse gemeenteraad. Wij vroegen alle fracties om hun standpunt te delen over de wens van de Stichting om met de nieuwe gemeenteraad eerst een stadsbrede discussie te voeren over ultrahoogbouw rond het Beschermd Stadsgezicht van de binnenstad. Twee partijen reageerden snel maar tot teleurstelling van de stichting bleef het vanuit veel grote raadsfracties tot nu toe stil. 

Betekent dit dat deze partijen de discussie schuwen? D’66 neemt een duidelijk publiek standpunt in en verklaart zich ronduit voorstander van het voeren van deze discussie. Zij pleit, evenals de stichting, voor bouwen in balans met het cultureel (wereld-)erfgoed van de historische binnenstad en zijn molens. Gelukkig zitten ook de kleinere, meest lokale, oppositiepartijen wel op het vinkentouw. OuderenPartij Schiedam, fractie Post, Progressief Schiedam, SLV en LOS hebben verklaard deze discussie te willen voeren en daarin aan onze zijde te staan. Landelijke partijen VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, CU-SGP en Denk hebben zich aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen, net als het lokale AOV, nog niet naar ons uitgesproken.” 

Stichting De Schiedamse Molens is door de gemeente in het leven geroepen om het Schiedamse molen(wereld)erfgoed te beschermen. Het bestuur had gehoopt op steun van alle vertegenwoordigers in de gemeenteraad voor een open discussie over lokaal erfgoed en stadsontwikkeling. 

De stichting spreekt de hoop uit dat het debat met burgers en de raad na de verkiezingen alsnog en tijdig gevoerd gaat worden, zodat niemand achteraf kan klagen over “historische vergissingen”, zoals velen het Stadskantoor al jaren bestempelen."

Tekst: Stichting De Schiedamse Molens
Foto: impressie van de Schiedamse skyline met The Miller; is dit wat Schiedam wil? (bron foto-impressie Stichting De Schiedamse Molens)
(ingezonden)

10-03-2022