SCHIEDAM - Vader en zoon Iannini beginnen op de Hoogstraat hun restaurant Oniria. Zij verwachten in de eerste week van april open te kunnen gaan.
door Jan Schrijver (foto door Louise Melchers)
Hiervoor was in het pand aan de Hoogstraat 171 het restaurant La Follonera gevestigd. Dit Spaanse restaurant opende in maart 2016 zijn deuren. De laatste twee jaar kende het restaurant een nieuwe manager, maar die geeft aan door de coronalockdown meer dicht dan open te zijn geweest.
De nieuwe uitbaters van het restaurant, vader Genaro Iannini (54) en zoon Blas Iannini (23), zijn geboren in Columbia, maar wonen al weer heel wat jaren in Europa. Vader heeft reeds een kwart eeuw ervaring als kok, waarvan vele jaren in restaurants in Spanje. Zoon woont sinds drie jaar in Rotterdam, heeft er in de horeca in de bediening ervaring opgedaan en heeft zich de Nederlandse taal al goed eigen gemaakt.
Het restaurant zal zich richten op gerechten uit de Spaanse keuken, met invloeden uit de Italiaanse keuken. "Aan onze achternaam zie je ook dat we Italiaanse voorouders hebben", zo verklaart Blas Iannini die invloed.
Het restaurant zal gaan werken met kleine porties (in de Spaanse tapasrestaurants wel raciones genoemd) zodat je desgewenst bij een restaurantbezoek meerdere gerechten kunt proberen. Blas noemt enkele specialiteiten die op het menu zullen staan: chorizo die in cider bereid is, de 'Carrillada en Pedro Ximenes' (een bereiding van varkenswang in een saus van sherry en bittere chocolade), voorts onder meer oesters en kaviaar. Vader Genaro vult aan: "Vergeet ook de speciale bereiding van gambas niet."
Blas Iannini zegt dat de doelstelling is om als restaurant duurzaam te werken en gebruik te maken van zowel Spaanse producten als lokale producten. "Zo zullen er Spaanse wijnen op de kaart staan en schenken we een speciaal Spaans bier dat weinig mensen hier zullen kennen, denk ik, Alhambra genaamd. Anderzijds gaan we cocktails maken, met daarin Schiedamse gin en ander Schiedams gedistilleerd."
Degene die zes jaar geleden La Follonera begon, Alvaro Luca Solimarriamo, blijft overigens op de achtergrond nog wel bij het nieuwe restaurant betrokken. Hij is de eigenaar van het bedrijf La Follonera. Binnen deze bedrijfsnaam zullen Genaro en Blas Iannini de uitbaters zijn van het restaurant, dat gaat werken onder de naam Oniria. "Dat betekent dromenland", zo legt Blas Iannini ten slotte uit.