Vadim Rotari fotografeerde 109 bushuisjes in Moldavië

Vadim Rotari fotografeerde 109 bushuisjes in Moldavië

SCHIEDAM - Fotograaf Vadim Rotari (33) is Moldaviër. Vadim (links op de foto) is geboren in dit land dat ingeklemd ligt tussen Oekraïne en Roemenië. Een groot deel van zijn leven woonde hij in Rusland, maar sinds enige tijd woont hij in Rotterdam. In de bibliotheek van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam ontmoette hij de Schiedamse fotograaf Sjef van Duin (rechts op de foto).

door Jan Schrijver

schrei3

Kunstenaars Sjef van Duin en Esther Zitman wonen in Schiedam Zuid en zijn programmeurs van het Schreiershuisje, het historische wachthuisje op het Hoofdplein in Schiedam. Zij presenteren wisselende tentoonstellingen in het huisje waar je zo binnenloopt. De kennismaking tussen Sjef en Vadim in genoemde bibliotheek leidde uiteindelijk tot de uitnodiging van Vadim voor de fototentoonstelling, die gistermiddag geopend is. Vadim heeft in zijn geboorteland 109 bushuisjes gefotografeerd.

Vadim Rotari: "Tegenwoordig is er geen openbaar vervoer meer met bussen in Moldavië. Voor zover ik weet, heb ik de afgelopen jaren alle wegen in mijn land afgereden waar vroeger bussen gereden kunnen hebben. Ik ben hierbij in totaal 109 bushokjes tegengekomen. Ik heb al die bushokjes gefotografeerd. De hokjes zijn zeer uiteenlopend qua uiterlijk. Een kenmerk van de bushokjes is dat er veelal versieringen zijn aangebracht met mozaïek. Ik wil een eerste boek uitbrengen met foto's van de 109 bushokjes. Ik heb ook detailfoto's van de mozaïeken in de bushokjes gemaakt, zodat ik ook een tweede boek kan uitbrengen specifiek over de mozaïeken."

schrei2
Kunsthistorica Julia Snikkers  (geheel links) vertelt in het Schreiershuisje over de fotograaf Vadim Rotari  (derde van rechts) en over het land Moldavië, de bushokjes en het mozaïek. O.a. Marian Weeda (geheel rechts) van Mozaïekatelier Stukje Bij Beetje aan de Singel in Schiedam luistert aandachtig


Republiek Moldavië heeft een oppervlakte van 33.846 km2, ongeveer driekwart van de oppervlakte van ons land. Het land heeft ongeveer 3,3 miljoen inwoners. Nu er al jaren geen bussen meer rijden, hebben de bushokjes hun functie verloren. Als het aan de meerderheid van de huidige inwoners ligt, worden de vervallen bushokjes afgebroken. Dat zou zonde zijn, vindt Vadim Rotari, al voegt hij er meteen aan toe het wel te begrijpen dat zijn landgenoten er zo over denken, want zij hebben andere zorgen, zoals de uitdroging van hun land en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

Rusland en Oekraïne zijn landen die in de buitenruimte veel gebruikmaken van mozaïek. In die landen werden speciale tegels geproduceerd om stukjes van te maken voor het mozaïeken. Een kunstenaar in Moldavië heeft sinds enige tijd in zijn garage een oven in gebruik waar hij zelf tegeltjes bakt, waarvan daarna stukjes gebruikt kunnen worden om te mozaïeken. Het voordeel van deze speciaal gebakken tegeltjes is dat deze vele vele jaren kleurvast zullen zijn. De bezoekers van de opening van de expositie in het Schreirshuisje kregen een doosje met daarin een in Moldavië gebakken tegeltje en een ansichtkaart van een mozaïek in Moldavië. Op de achterkant van de ansichtkaart staat het recept om zelf tegels te bakken. Je hebt dan wel een oven nodig op een temperatuur van 950 graden Celcius. Verpulver glas. Vermeng dit met een metaaloxide. En bak dus af op genoemde temperatuur. Afhankelijk van het soort metaaloxide en de gebruikte menghoeveelheden ontstaan kleuren zoals blauw, rood en geel. Voor de witte stukjes in een mozaïek wordt goedkoop keramiek gebruikt. 

schrei1-1

Lees ook:
Opening kunstproject in Schreiershuisje Schiedam 

Marian Weeda repareert sociale sofa in Spaland

Hoe zien jouw tranen eruit?

Huisje met hondjes langs de Nieuwe Maas


22-10-2023