Vanavond wordt toekomstige verlichting op heftorens van Oranjebrug getest

Vanavond wordt toekomstige verlichting op heftorens van Oranjebrug getest

SCHIEDAM - Rond een uur of zes vanavond waren medewerkers van gemeente en Irado aanwezig op de Oranjebrug in Schiedam. Er wordt vanavond verlichting getest op de heftorens van deze brug. Deze verlichting wordt aangebracht tijdens de komende renovatie van de uit 1938 daterende hefbrug.

De brug wordt een gemeentelijk monument. Er komt een nieuw brugdek. Het hefmechanisme wordt vervangen. De vier heftorens worden niet vervangen; wel worden schades verholpen. Met name de bovenste stukken van de heftorens vragen metselwerk.

De gemeente wil de Oranjebrug meer uitstraling geven door deze aan te lichten, net als dat gebeurt bij verschillende molens in de stad. Ter voorbereiding op het maken van een plan voor deze verlichting worden vandaag - 2-2-2022 - verschillende testen gedaan. De gemeente betrekt de bewoners erbij. De direct omwonenden hebben een brief over de plannen gekregen. De gemeente vraagt bewoners om foto's in te sturen en zo mogelijk tips te geven. De brug is vanavond tijdens het testen gewoon open voor verkeer.

De gemeente verwacht in het tweede kwartaal 2022 te starten met de renovatie en deze dit jaar af te ronden. Gedurende de renovatie wordt de brug maximaal twee weken voor het autoverkeer afgesloten. Boven de brug wordt een 'bouwplatform' geconstrueerd, zodat er - terwijl de auto's over de brug gaan - aan de brug gewerkt kan worden.

De medewerkers die vanavond met het testen bezig zijn, verwachten dat er tussen 19.00 en 21.00 uur verschillende soorten verlichting te zien zijn. 

Foto door Louise Melchers

02-02-2022