ZUID-HOLLAND - Vandaag gaat 23e editie van de grootste voorjaarsschoonmaak van Nederland van start. Tienduizenden ‘Supporters van Schoon’ trekken er tijdens de Landelijke Opschoondag op uit om zwerfafval op te ruimen. Tot nu toe zijn er 2.321 opschoonacties aangemaakt.
Acties zijn meestal goed voor tientallen deelnemers. De top drie steden met meeste deelnemers is Roosendaal met 2.346 deelnemers, Amsterdam met 1.754 deelnemers en Den Haag met 1.205 deelnemers. Van scholen en sportclubs tot bedrijven en gemeenten: jong en oud zetten zich vandaag samen in voor een schonere leefomgeving. De Landelijke Opschoondag wordt georganiseerd door Supporter van Schoon en is onderdeel van de Week van de Circulaire Economie. Voor het eerst wordt één inspirerende opschoonactie in het zonnetje gezet. Zij worden na hun opschoonronde verrast met een mobiele baristakar die Italiaanse koffie serveert in herbruikbare bekers. Jaarlijks worden duizenden acties georganiseerd met als doel om Nederland schoon te houden en opgeruimd de lente in te laten gaan. Deelnemers worden aangemoedigd om gevonden statiegeld flesjes- en blikjes in te leveren bij een inleverpunt. Meedoen aan de Landelijke Opschoondag kan nog steeds door een actie aan te maken op: www.supportervanschoon.nl.
“Vandaag maken we Nederland schoon en klaar voor de lente”
Hester Klein Lankhorst, bestuursvoorzitter van Verpact, kijkt enthousiast uit naar deze dag: "De Landelijke Opschoondag is begonnen! We maken vandaag Nederland samen schoon en klaar voor de lente. De inzet van al die Supporters van Schoon is indrukwekkend en vooral de passie en creativiteit waarmee zij dit doen. Nederlanders laten vandaag zien dat zwerfafval opruimen niet alleen belangrijk is, maar ook leuk en verbindend. Ook bedrijven als Albert Heijn, McDonald’s, Pathé, Mars Be-Kind en Grolsch gaan met medewerkers aan de slag.
Ze vervolgt: "Nederlanders laten massaal zien hoe samenwerking tussen jong en oud bijdraagt aan een schone leefomgeving. Buren, families, scholen, (sport)verenigingen, bedrijven en gemeenten steken gezamenlijk de handen uit de mouwen. Dit soort initiatieven inspireren anderen om ook in actie te komen. In iedereen schuilt een Supporter van Schoon! Laten we daarbij niet vergeten om gevonden statiegeldflesjes en -blikjes in te leveren. Zo houden we onze omgeving schoon en zorgen we er ook voor dat waardevolle materialen hergebruikt kunnen worden.”
Éen actie in de schijnwerpers
Nieuw deze editie is dat Supporter van Schoon een opschoonactie verrast na hun opschoonrondje. Als blijk van waardering worden de deelnemers verrast met een bezoek van een mobiele barista, die hen na afloop van de opschoonronde Italiaanse koffie serveert in herbruikbare bekers.
Over Verpact
Verpact zorgt ervoor dat verpakkingen in Nederland - na gebruik - op een slimme en efficiënte manier worden ingezameld, gerecycled en hergebruikt, ook via het statiegeldsysteem. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de wettelijk geregelde producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen. Verpact speelt een centrale rol in het circulair maken van de verpakkingsketen, met als ideaal dat elke oude verpakking weer een nieuwe verpakking wordt. Hiermee worden kostbare grondstoffen in de keten behouden, zwerfafval en microplastics verminderd en de impact van verpakkingen op het milieu beperkt.
Onderdeel van Verpact zijn:
- Supporter van Schoon, om zwerfafval te voorkomen en aan te pakken en het gebruik van herbruikbare verpakkingen te stimuleren
- Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), dat bedrijven helpt om duurzame, onderbouwde verpakkingskeuzes te maken
- Statiegeld Nederland, voor een efficiënte en effectieve uitvoering van het statiegeldsysteem
- Afval Goed Geregeld, voor een efficiënte en duurzame aanpak van afvalscheiding en -verwerking.
Lees hier meer over de Nederlandse recyclingresultaten voor verpakkingen, inclusief hergebruik.
Fotobijschrift
Vandaag is het Landelijke Opschoondag.
Fotograaf
Sandra Uittenbogaart