SCHIEDAM - Vanmiddag opende burgemeester Lamers in het Nationaal Jenevermuseum de tentoonstelling 'Brand bij de Branders'.
door Rob van der Stel (tekst en foto's)
Voorafgaand aan de officiële opening verwelkomde Diederik von Bönninghausen, directeur van het museum, de aanwezigen onder wie veel vertegenwoordigers van de brandweer. Een gelegenheidstrio bestaande uit Ton Heuchemer, Rinus van Tiel en Kees Plaisier vertolkte het Locomotief-lied, waarna de laatste, die tevens projectleider van deze tentoonstelling is, inzicht gaf in de totstandkoming en de inhoud van de tentoonstelling. Deze nieuwe tentoonstelling is te bezoeken tot 2 juli 2023.
V.l.n.r. Rinus van Tiel, Kees Plaisier en Ton Heuchemer
Wim Kerkhof (bekend van de Amazing Stroopwafels) vertolkte zijn lied “Zwart Nazareth” en commandanten van de Veiligheidsregio’s Rotterdam Rijnmond en Haaglanden, respectievelijk Arjen Littooij en Marten Evers, sloten de reeks met sprekers af met het uitspreken van hun waardering voor de totstandkoming en fijne samenwerking.
Hierna brachten de aanwezigen een bezoek aan de Melcherszaal, waar op drie panelen de voor Schiedam bijzondere branden zijn uitgelicht.
In de Kraton, een stoombranderij van Theodorus Melchers (Olifant) aan de Noordvestsingel brak op 20 juli 1901 brand uit. Door de vonkenregens en vliegvuur sloeg de brand over naar molen De Palmboom aan de overkant.
Op 28 februari 1985 was er brand in de gebouwen aan de Lange Haven 74 en 76. Distilleerderij P. Melchers, met als belangrijkste product de jenever onder het merk 'De Locomotief', brandde volledig af en het pand bleef lange tijd leeg. Na de herbouw is er nu het Nationaal Jenevermuseum gevestigd. Er wordt op traditionele wijze nog steeds moutwijn geproduceerd.
Molen De Walvisch stond in de nacht van 14 februari 1996, mogelijk door kortsluiting, in brand.
In de tentoonstelling zijn bijzondere voorwerpen te zien en wordt aandacht besteed aan de wederopbouw en restauratie. Op aparte panelen is informatie over de arbeidsomstandigheden in de jeneverindustrie en over andere branden in de jeneverindustrie te zien.
De brandweerregio’s zijn in de expositie vertegenwoordigd met diverse attributen en vestigen onder meer de aandacht op de Club van 1-1-2, die speciaal gericht is op kinderen en preventie. Dat maakt een bezoek van het museum ook de moeite waard voor een kinderverjaardagsfeestje.