Verhaal van Schiedam over toverij-processen

Verhaal van Schiedam over toverij-processen

SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam organiseert in het kader van het ‘Verhaal van Schiedam’ een lezing op 2 december. Saskia Beukman zal dan een lezing geven over de Schiedamse toverij-processen. De lezing is in de Wilgenburg, Land van Ris 6, achter de Liduina basiliek. Inloop vanaf 12.30 uur, de lezing start om 13.00 uur.

Saskia Beukman heeft onderzoek gedaan naar de Schiedamse toverij-processen in de 16e eeuw. In die eeuw zijn 26 toverij-processen in Schiedam. Dit is een groot aantal als je het vergelijkt met Rotterdam (1) en Vlaardingen (0). De piek van de processen ligt tussen 1556 en 1593. Vooral het jaar 1585 springt eruit met negen processen waarbij vijf vrouwen omkomen. Maar ook 1591 is een bijzonder jaar voor de geschiedenis van Schiedam en het gewest Holland.

In 1591 gaan Neeltje Andries en Marytje Arendsdr. ter purge. Neeltje is in 1587 al ter purge gegaan in Schiedam, maar voor Marytje is het allemaal nog nieuw. Neeltje en Marytje worden verdacht van kwaade toverije. En om hun onschuld te bewijzen laten ze zich vrijwillig opsluiten in de Voorhove van het Hof van Holland. Nu beter bekend als de Gevangenpoort. Maar liefst 2,5 jaar zullen zij daar opgesloten zitten, niet wetende wat hun lot zal zijn. Mogen ze gemarteld worden, zodat ze bekennen en op de brandstapel zullen eindigen? Of weten hun advocaten het tij te keren?

Zij weten niet dat 430 jaar later op de Grote Markt een gedenktegel voor hen onthuld zal worden, ter nagedachtenis aan hun moed. En aan het feit dat deze twee Schiedamse vrouwen de geschiedenis van het gewest Holland beïnvloed hebben. En de jurisprudentie blijvend hebben veranderd.

Tijdens de lezing zal duidelijk worden hoe het leven eruitzag in de 16e eeuw in Schiedam. Hoe een toverij-proces in zijn werk ging. En hoe het kon dat de 16e-eeuwse Schiedammer overtuigd was van het feit dat er toveressen bestonden.

Verlies dreigt voor HVS; daarom passen wij de contributie aan

Het bestuur heeft besloten de dienstverlening in 2024 op ongewijzigde basis te continueren. Denk aan het door u gewaardeerde magazine Scyedam (ondanks de hogere drukkosten) en de toename van de lezingen (eveneens tegen verhoogde kosten).

In 2023 zullen wij in de exploitatie bovendien uitkomen op een verliesgevend saldo. Dit alles veroorzaakt de noodzaak om na vele jaren van ongewijzigde tarieven, onze contributies te verhogen.

In 2024 zal het lidmaatschap € 25,00 per jaar bedragen voor de solo-leden. Voor de combi-leden (zij ontvangen op hun gezamenlijk adres 1 maal ons magazine Scyedam) zal de contributie worden verhoogd naar € 28,50 per jaar.

Behoort u tot de vroeg betalende leden, dan gaarne uw overschrijvingsbedrag vanaf 1-1-2024 aanpassen.

Louis van Poppel, penningmeester

Voor uw agenda: Lezingen 2024
Voor komend jaar staan weer enkele lezingen op de rol, die voorkomen uit KUS (Ken Uw Stad) en Fonds Historische Publicaties.

1- Rondleiding Liduinabasiliek door Eric Vercruysse, zaterdag 6 januari 13.00 uur. Hier zit een maximum aantal deelnemers aan.
Mensen moeten zich aanmelden.
2- Rondleiding Westvestkerk door Hjalmar Rosing, zaterdag 3 februari 13.00 uur. Hier zit een maximum aantal deelnemers aan.
3- Hans van Houwelingen over de restauratie en de zoektocht naar de geschiedenis van zijn huis op de Lange Haven, zaterdag 2 maart 13.00 uur.
4- Jos Specht over jenevergeschiedenis, zaterdag 6 april 13.00 uur.
5- Tom Bezemer over zijn boek ‘Eilandbewoner in Schiedam’ zaterdag 4 mei 13.30 uur. 

Meer gegevens volgen tzt, Aanmelden kan via: secretaris@historischeverenigingschiedam.nl.

Foto: fragment uit toneelstuk 'De Heks van Almen' in de Grote of Sint Janskerk (foto door Louise Melchers)

21-11-2023