Een documentaire van Bernard Boode en Paul de Graaff

Verhalen uit het diepe: het Sportfondsenbad

Verhalen uit het diepe: het Sportfondsenbad

SCHIEDAM - De haak in je nek, de wollen badkleding, de fluit van de badmeester. Wie herinnert het zich niet? Bernard Boode en Paul de Graaff maakten er een documentaire over die op 20 november om 17:00 uur in première gaat in de Grote- of Sint Janskerk Schiedam.

Stichting Het Dak Op maakte in samenwerking met theatergroep KNAP een documentaire vol verhalen van Schiedammers. Het initiatief is genomen door Bernard Boode, die voorzitter is van het DAK op, regisseur is van KNAP en bij wie het zwembad aan zijn achtertuin grenst. Boode: “We moesten de energie erin zien te houden in Coronatijd.”

Het groene licht voor het afbreken van de eerste steen was voor Boode aanleiding om daar iets moois mee te gaan doen met zijn theatergroep. Midden in de Coronatijd waren de mogelijkheden beperkt tot online dus borrelde het idee op om sonnetten te gaan schrijven over het Sportfondsenbad. 

Maandenlang zijn deze sonnetten geschreven, over Cocky Gastelaars, badmeester Garnaat, zwemslagen, badkleding en zelfs broedende vogels in de tuin die de sloop van het zwembad konden vertragen. Allemaal via online repetities, online workshop sonnetten schrijven en online voordrachten.

Zodra daar toestemming voor was heeft Boode het zwembad bezocht met Paul de Graaff, fotograaf én cineast. Daar ontstond meteen enthousiasme over het gebruik van de bouwval, met sporen van het verleden. Het in beeld brengen van die verhalen. De douches, de kelder, de verbrande sauna & het bad vormden het decor. Acteurs in badmeesterkostuums, rekwisieten, zwembadgeluiden; alles kwam ‘tot leven’ voor Paul de Graaff.

De oproep voor het opzoeken van zwemdiploma’s, krantenknipsels en foto’s leverde stapels beeldmateriaal op. Vanuit Westerbork en andere hoeken van het land werden diploma’s en foto’s opgestuurd en langsgebracht. Boode heeft alle originelen gescand en weer teruggegeven aan de eigenaren. Steeds meer mensen werden gevonden om hun verhaal te komen vertellen.

De stem van de badmeester gaat bij sommigen nog door merg en been. De haak in je nek, de wollen badkleding, de fluit van de badmeester. Het omkleden in vieze hokjes in de koude winters. Vervelende kinderen die je onderdompelden en het drillen van een badmeester met een peuk in zijn mond als je moest watertrappelen.

Maar ook eerste liefdes, discofeestjes, jarenlang elke middag doorbrengen in dit zwembad. Op welke plek kun je daar beter over vertellen dan IN het zwembad? Iedereen die zijn verhaal wilde doen mocht het zwembad betreden. Ze kwamen overal vandaan. Zelfs Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven kwam naar het Sportfondsenbad om zijn verhaal van ruim 70 jaar geleden te doen. Het raakte hem en vele anderen om juist daar te vertellen over die herinneringen.

De documentaire is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en De Groot Fonds en gaat in première op het Suikerzoet Filmfestival.

Foto: The making of... door Ronald Brouwer

03-11-2021