SCHIEDAM - Op de foto v.l.n.r. burgemeester Cor Lamers, Jasper Bravenboer, eigenaar van het gerestaureerde pand aan de Hoogstraat 180, en Kees-Jan Dosker, directeur van het Nationaal Restauratiefonds.
Deze foto werd donderdagmiddag genomen door Wim van den Berg voor het gerestaureerde pand aan de Hoogstraat 180. De restauratie en de kleurenreconstructie van dit pand werden mede mogelijk gemaakt door een laagrentende lening uit het Schiedams Monumentenfonds. De vernieuwde samenwerking tussen de gemeente Schiedam en het Nationaal Restauratiefonds werd vandaag bekrachtigd door burgemeester Cor Lamers en Kees-Jan Dosker, directeur van het Restauratiefonds, in een nieuwe overeenkomst.
Sinds 2003 kunnen eigenaren van gemeentelijke monumenten in de gemeente Schiedam voor de kosten van onderhouds- en restauratiewerkzaamheden een beroep doen op het Schiedams Monumentenfonds (voorheen Schiedams Restauratiefonds). Vanaf nu kunnen eigenaren dit ook doen voor energiebesparende maatregelen.
De gemeente Schiedam en het Restauratiefonds werken al decennia samen aan het behoud van Schiedamse monumenten. Sinds 2003 beheert het Restauratiefonds het Schiedams Monumentenfonds waar eigenaren van gemeentelijke monumenten voor onderhouds- en restauratiewerkzaamheden een beroep op kunnen doen. Burgemeester Lamers: “We krijgen op dit moment veel vragen over de verduurzaming van monumenten en vinden het belangrijk om het fonds ook in te zetten voor dat doel – met behoud van de monumentale kwaliteit natuurlijk.”
Burgemeester Lamers: “De samenwerking met het Restauratiefonds heeft Schiedam en de eigenaren van monumentaal vastgoed veel gebracht. Het Restauratiefonds is expert op het gebied van financiering van monumenten en kan daardoor vaak het verschil maken in diverse projecten.” Een goed voorbeeld is het gemeentelijke monument Hoogstraat 180.
Schiedams Monumentenfonds
De Schiedamse Monumentenfonds-hypotheek is een lening met gunstige voorwaarden voor eigenaren van gemeentelijke monumenten in de gemeente Schiedam. Zij kunnen vanuit het fonds de restauratiekosten en kosten voor energiebesparende maatregelen financieren. Het minimale leningbedrag is 10.000 euro en het maximale 100.000 euro, waarvan maximaal 25.000 euro voor energiebesparende maatregelen. De subsidiabele kosten worden vooraf door de gemeente vastgesteld; de aanvraag en verstrekking van de financiering verlopen via het Nationaal Restauratiefonds.
Over Nationaal Restauratiefonds
Nationaal Restauratiefonds is een onafhankelijke stichting die zich zonder winstoogmerk inzet voor het in stand houden van monumenten in ons land. Dit doet het Restauratiefonds door het verstrekken van financieringen en het uitbetalen van subsidies aan eigenaren voor de restauratie, verduurzaming of herbestemming van hun monument.
Hier lees je ons eerdere artikel over dit onderwerp:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/monumentenfonds-nu-ook-voor-energiebesparende-maatregelen