Topklasse cricket

Voor Hermes en Excelsior bijzonder verrassend slot 1e fase competitie

Voor Hermes en Excelsior bijzonder verrassend slot 1e fase competitie

SCHIEDAM (cricket) - In het jl. weekend werd de 1e fase van de Nederlandse cricketcompetitie afgesloten. De 10 teams in de Topklasse hebben nu een halve competitie voltooid. Over twee weken gaat de competitie verder met de bovenste zes teams van de huidige ranglijst in een kampioenspoule (o.a. Hermes-DVS) en met de overige 4 teams (o.a. Excelsior'20) in een degradatiepoule.

battermarloesbraat

Voor de aanvang van het jl. weekend leek Hermes-D.V.S. nog slechts een theoretische kans te hebben om in de kampioenspoule te komen en zagen de vooruitzichten voor Excelsior’20 er ruim positiever uit. Hermes-D.V.S. had nog maar 5 punten en moest twee dagen achtereen spelen, waarvan op zaterdag een uitwedstrijd tegen de huidige kampioen van Nederland (V.C.C.). Excelsior ’20 had al 9 punten en moest nog één wedstrijd spelen tegen het Rotterdamse Punjab-Ghausia. Bij gelijk eindigen in punten zou de Netto Run Rate (een soort doelsaldo) de doorslag geven en die was van Excelsior ’20 iets beter dan van Hermes-D.V.S.

Op zaterdag wist Hermes-D.V.S. in Voorburg verrassend te winnen van V.C.C. Aan bat kwamen de Schiedammers tot 193 runs. (Klijnhans 48, Doyle 35 en Braat 26). Door heel scherp fielden en bowlen werd V.C.C. daarna direct onder druk gezet. De 16-jarige Sam van Giezen speelde daar een belangrijke rol bij door als bowler in 7 overs slechts 9 runs toe te staan en daarbij ook een belangrijk wicket te nemen. (cijfers andere Hermes-bowlers: Braat 3 v 30, O.Elenbaas 3 v 33, Woermeijer 2 v 22). V.C.C. kwam niet verder dan 144 runs.

Op zondag kwam Sparta bij Hermes-D.V.S. op bezoek. Sparta won de toss en besloot te gaan batten. Toen Ralph Elenbaas in zijn tweede over al twee wickets had genomen leek het even of Sparta op een laag totaal zou eindigen. Dat bleek niet het geval want de Rotterdammers kwamen nog tot 226 runs. De wickets werden verdeeld tussen O. Elenbaas 4 v 42, R. Elenbaas 3 v 19 en Van Giezen 2 v 44. Aan bat kwam Hermes-D.V.S. geen moment in gevaar. Het totaal van Sparta werd gepasseerd na het verlies van slechts 4 wickets (Ostling 66, Doyle 48, Braat 30 not out en O. Elenbaas 30 not out).

Het puntenaantal van Hermes-D.V.S. ging door die twee overwinningen dus van 5 naar 9.Tijdens de batting-innings van Hermes-D.V.S. werd natuurlijk met regelmaat via het internet aandacht besteed aan hetgeen gebeurde bij de wedstrijd Punjab-Ghausia tegen Excelsior’20. Punjab-Ghausia had 244 runs gescoord (Ingram 3 v 38 en Ralston 2 v 69) en Excelsior’20 moest dat totaal dus overschrijden. Nadat het tweede wicket viel op 39 kwam er een goed partnerschap tussen Verhagen en Ingram. Daaraan kwam een eind toen Verhagen uitging op 99. N. Etman kwam in en ging Ingram prima ondersteunen. Inmiddels werd wel duidelijk dat het vereiste scoringstempo erg hoog kwam te liggen waardoor er per over circa 8 runs gemaakt moesten worden. Dat kan niet zonder risico’s te nemen en dat bleek uiteindelijk fataal. Excelsiors battingsinnings eindigde op 191 en het puntenaantal van Excelsior’20 bleef op 9 staan.

De rekenmeesters hadden al uitgerekend dat het “doelsaldo” van Hermes-D.V.S. door de scores in dit weekend een fractie beter was geworden dan dat van Excelsior ’20. Hermes-D.V.S. kwam hiermede in de kampioenspoule (en zal zich geen serieuze kampioenskandidaat vinden) en Excelsior’20 moet verder in de degradatiepoule, maar hoeft zich geen zorgen te maken voor degradatie doordat ACC dit jaar ver achter blijft op het niveau van de overige teams.

Spijtig dat het dit jaar slechts bij die ene (door Hermes-D.V.S. gewonnen) Schiedamse cricketderby in de eerste fase van de competitie blijft en dat er in dit kalenderjaar geen revanche zal zijn voor de Thurlede-equipe. Die 50-over-derby komt er dus ongetwijfeld wél in de KNCB-Topklasse-competitie van 2025.

Tekst:
Ruud Fontijn

Foto's:
Marloes Braat

22-07-2024