In Stedelijk Museum Schiedam: de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022

Vier genomineerde kunstenaars tonen werk in Schiedam

Vier genomineerde kunstenaars tonen werk in Schiedam

SCHIEDAM - Een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen. Vier jonge, talentvolle kunstenaars - Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru - zijn genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en tonen vanaf 1 oktober a.s. hun werk in Stedelijk Museum Schiedam.

Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru laten op geheel eigen wijze met hun kunst een kritisch, relevant geluid horen, zo schrijft het museum in de aankondiging van de expositie. “Dat past goed bij ons museum. Wij volgen jonge en geëngageerde kunstenaars vanaf de start van hun kunstenaarschap, verrijken de collectie met hun werken en tonen dit in onze exposities”, vertelt directeur Anne de Haij.  

De tentoonstelling Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022 is te zien van 1 oktober 2022 tot en met 15 januari 2023. De winnaar van de juryprijs (een geldprijs van tienduizend euro) wordt eind november/begin december bekendgemaakt en in januari wordt de publieksprijs uitgereikt, gebaseerd op de stemmen die museumbezoekers kunnen uitbrengen op hun favoriete kunstenaar.  

De moedertaal van Salim Bayri (Marokko, 1992), het Marokkaanse Darija, kent geen officiële regels of woordenboek, verandert gemakkelijk en wordt beïnvloed door buitenaf. Deze onvoorspelbaarheid is ook terug te vinden in Salims artistieke praktijk. Hij experimenteert met allerhande materialen; van zand, brood, chocolade, kurk en zeep tot en met wezens die hij met de computer creëert.  

Bij Minne Kersten (Nederland, 1993) komen beeldende kunst en literatuur samen doordat ze verhalen en herinneringen op een visuele manier vertelt. Met video’s en grote installaties toont Minne verlaten ruimten waarin de plotselinge afwezigheid van de mens voelbaar is gemaakt. Op een vervreemdende manier komen onderwerpen als verlies, rouw en onheil aan bod.  

Nieuwe, verrassende verhalen vertellen is iets dat Bruin Parry (Nederland, 1999) graag doet. Ondanks én dankzij zijn beperking weet hij de wereld om hem heen te vertalen in kleurrijke kunstwerken die hij vaak samen met andere kunstenaars maakt. Van bedrukte onderbroeken, collages en fotografie tot choreografieën en muziek. Bruin uit zich in verschillende kunstvormen. 

Het werk van Agnes Waruguru (Kenia, 1994) neemt de kijker mee in zachte, subtiel gekleurde landschappen, gemaakt van lagen textiel, papier, bloemen, kralen, klei en bloesemblaadjes. Natuurlijke elementen combineert Agnes met acrylverf en inkt. De bloemen roepen herinneringen op aan Kenia en door materialen als een dekbedovertrek of kleding als canvas te gebruiken, omringt ze zich continu met een gevoel van thuis.  

De genomineerden hebben hun hart en ziel gelegd in de werken die iets zeggen over hun leven op dit moment en over de dingen die zij belangrijk vinden, schrijft het museum. De Haij: “Dat is voor iedereen anders en dat spreekt ook uit deze tentoonstelling. Hoe bijzonder het is dat je in ons land je eigen stem kunt laten horen, beseften we des te meer toen een vijfde genomineerde zich moest terugtrekken. Dit heeft ze gedaan vanwege de voortdurende onderdrukking van kritische stemmen aan het adres van de overheid van Saoedi-Arabië, uit angst voor zichzelf en haar naasten. Natuurlijk betreuren de Volkskrant en het museum dit enorm, maar we steunen haar in dit besluit.”  

Over de prijs
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs – sinds 2006 – is een stimuleringsprijs voor jonge kunstenaars tot 36 jaar. Voorgaande edities werden gewonnen door onder anderen Femmy Otten, Guido van der Werve, Evelyn Taocheng Wang, Floris Kaayk en Özgür Kar. De genomineerden van 2022 zijn voorgedragen door Hester Alberdingk Thijm (directeur van de AkzoNobel Art Foundation), Yasmijn Jarram (conservator van KM21), Aukje Dekker (beeldend kunstenaar) en Abdelkader Benali (schrijver).    

De prijs wordt toegekend door de Volkskrant. Er wordt samengewerkt met het Stedelijk Museum Schiedam, dat ook de tentoonstelling organiseert en met ondersteuning van de Stichting Stokroos een randprogrammering voor kunstenaars verzorgt. Het Stedelijk Museum Schiedam heeft de tentoonstelling al verschillende keren georganiseerd en onderhoudt een nauwe band met genomineerden en winnaars. Van voormalig winnaar Femmy Otten zijn bijvoorbeeld meerdere werken aangekocht en in 2023 zal een solotentoonstelling van deze kunstenaar te zien zijn.  

De geldprijzen worden beschikbaar gesteld door de Rabobank Nederland. De publieksprijs wordt uitgereikt op een speciale Volkskrant beeldende kunst dag op 8 januari 2023.

Webpagina van het museum: Vier talenten genomineerd voor Volkskrant Beeldende Kunst Prijs - Stedelijk Museum Schiedam 

Foto: portret Minne Kersten, foto door Stacii Samidin

 

 

13-09-2022