Gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië

Villa Isola, een gebouw met vele verhalen

Villa Isola, een gebouw met vele verhalen

SCHIEDAM – Op donderdag 23 november 2022 reikte Coen van ’t Veer (docent aan Universiteit Leiden en Sg Spieringshoek) een exemplaar van het boek ‘Villa Isola, Yang Bertahan Bersama Wakfu (Villa Isola, het gebouw dat de tijd doorstaat)’ uit aan de ambassadeur van Indonesië in Den Haag. Hij deed dit namens de schrijvers van het boek en in aanwezigheid van een groep leerlingen van de Indische leesclub van Sg Spieringshoek.

Villa Isola werd in 1932 door architect Charles Prosper Wolff Schoemaker gebouwd in opdracht van krantenmagnaat D.W. Berretty en werd in 1933 ingehuldigd. Na het dramatische overlijden van Berretty (hij kwam in 1934 om bij het vliegtuigongeluk met de Uiver), kende de villa vele historische gebeurtenissen en werd daarmee cultureel erfgoed. In 1954 veranderde de naam van Villa Isola in Bumi Siliwangi. Het gebouw doet nog steeds dienst als kantoor voor het directoraat van Universitas Pendidikan Indonesia.

Het boek beschrijft Villa Isola als cultureel erfgoed en gaat onder meer over de levens van D.W. Berretty als de eerste eigenaar en Wolff Schoenmaker als architect. Verder is het volgens de auteurs ook een naslagwerk over het huis zelf en de tussen Indonesië en Nederland gedeelde geschiedenis die daarbij hoort.

Van ’t Veer vertelt in zijn speech dat de hoofdauteur van het boek, Pak Rahmat Kurnia van Universitas Pendidikan Indonesia Bandung, twee jaar geleden samen met een team onderzoekers aan de hand van oude foto’s en teksten een onderzoek naar het gebouw startte. Hij besloot enkele Nederlandse wetenschappers om advies te vragen en kwam bij Universiteit Leiden terecht. Er werd besloten er een tweetalig boek van te maken om zo ook de persoonlijke, sterke band tussen Indonesië en Nederland te vieren. Coen van ’t Veer, Rahmat Kurnia, Jan Joanknecht en Jessica Tummers werkten twee jaar aan het boek. Van ’t Veer besluit zijn speech met te vertellen dat zijn favoriete woord in Bahasa Indonesia dan ook ‘Bersama’, samen, is.

Coen plus gezelschapkl

Jan Joanknecht (klinisch psycholoog, ondernemer en familielid van Berretty) reikte een exemplaar van het boek uit aan aan prof. mr. Annetje Ottow, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Universiteit van Leiden.

In augustus 2022 werd het eerste exemplaar van het boek al in Indonesië uitgereikt aan Lambert Grijns, ambassadeur van Nederland in Jakarta en aan prof. dr.  Benjamin Mafthu, vice rector van de Universitas Pendidikan Indonesia in Bandung. Om de samenwerking tussen de beide landen nog eens te benadrukken werd deze uitreiking nu in spiegelvorm in Nederland herhaald.

Van ’t Veer promoveerde in 2019 met een analyse van 43 verhalen van zeereizen tussen Nederland en Nederlands-Indië. Hiervoor ontving hij in 2020 de LUCAS Dissertatieprijs, een prijs van de Leiden University Centre of Arts in Society. Lees hier meer over dit werk.

Van 't Veer schreef samen met Gerard Temorshuizen al eerder over Berretty in 'Een groots en meeslepend leven: Dominique Berretty - Indisch persmagnaat' (2018) en 'Door de ogen van Dodo Berretty, Het leven van een vergeten fotograaf' (2021). 

De leerlingen van Sg Spieringshoek vormden het afgelopen jaar een werkgroep bij Van ’t Veer waarin zij de literatuur van en over Indonesië op een postkoloniale manier herlezen. Op deze manier leren zij kritisch te kijken naar de manier waarop koloniale verschijnselen in de literatuur naar voren komen.

De uitreiking vond plaats in de Tuinkamer van Academiegebouw Leiden.

Foto boven: de Indische leesclub van Sg Spieringshoek met Coen van 't Veer  

Foto midden: v.l.n.r. Coen van 't Veer, Annetje Ottow, H.E. Mayerfas, Jessica Tummers, Jan Joanknegt, Kurt de Belder (foto door Len Dortland)

Foto onder: v.l.n.r. Coen van 't Veer, Annetje Ottow, ambassadeur H.E. Mayerfas, Kurt de Belder, directeur van de UB Leiden (foto door Len Dortland)

coen boekklein-1

 

26-11-2022