Haalbaarheidsstudie/businesscase Stadserf is afgerond

Volgende gemeenteraad mag over al dan niet grondig aanpakken Stadserfcomplex beslissen

Volgende gemeenteraad mag over al dan niet grondig aanpakken Stadserfcomplex beslissen

SCHIEDAM - Er zijn grote plannen voor de herinrichting van het Stadserf-complex. Denk hierbij aan sloop van delen van het Stadskantoor, een eigen ingang voor Theater aan de Schie, de bouw van woningen, een betere zichtbaarheid van de ruïne en meer groen en levendigheid op de huidige 'steenvlakte' die het plein Stadserf is. Er is een haalbaarheidsstudie/businesscase uitgevoerd en afgerond. Deze studie laat het huidige college achter als erfenis voor het nieuwe college en gemeenteraad. Het volgende college kan verder gaan kneden aan de plannen, de volgende gemeenteraad kan over het al dan niet (en zo ja hoe?) grondig aanpakken van het Stadserf-complex gaan beslissen.

De gemeente Schiedam heeft de haalbaarheidsstudie naar de herontwikkeling van het Stadserf afgerond. De businesscase maakt onderdeel uit van het overdrachtsdossier voor het toekomstige stadsbestuur. Het huidige college van burgemeester en wethouders wil zo de ruimte geven om over herontwikkeling te besluiten aan de nieuwe lichting bestuurders (de raad, het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester en de commissies zijn de bestuursorganen van de gemeente). 

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Schiedam nader onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het Stadserfcomplex, de gebouwen en het plein, beter te gebruiken. Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de gemeenteraad, die in januari 2021 om een uitwerking van de voorkeursvariant Curve heeft verzocht. Uitgangspunt van dit plan is om de omgeving levendiger, groener en aantrekkelijker in te richten. Het plan voorziet in een eigen entree voor het Theater aan de Schie en een betere zichtbaarheid van de ruïne Huis te Riviere. Daarbij zou de herontwikkeling tot efficiëntere huisvesting van de ambtelijke organisatie moeten leiden en nieuwe woningen in het gebied.

Uitwerking
Om een beter beeld te krijgen van wat er ruimtelijk, organisatorisch, technisch en financieel nodig is om herontwikkeling te laten slagen, is een businesscase opgesteld. Hierin zijn de verschillende aspecten verder uitgewerkt. Ook is er aandacht besteed aan hoe Schiedammers het huidige Stadserf ervaren en welke wensen zij hebben ten aanzien van eventuele herontwikkeling. Hiervoor is eind vorig jaar een enquête gehouden. Daaruit is aldus de gemeente gebleken dat Schiedammers duurzaamheid en een groene inrichting belangrijk vinden. Tegelijkertijd hebben Schiedammers kenbaar gemaakt dat ze willen dat herontwikkeling efficiënt wordt vormgegeven. “De businesscase geeft een realistisch beeld van mogelijkheden, knelpunten en aandachtspunten. Op basis van deze informatie kan een volgende stap worden gezet”, aldus verantwoordelijk wethouder Houtkamp.

Vervolg
Hoe die volgende stap eruitziet, is aan het volgende college en de nieuwe gemeenteraad, zo meldt de gemeente in een persbericht. Houtkamp: “Het voorwerk voor een goede, inhoudelijke discussie hebben wij nu in elk geval afgerond. We hopen van harte dat de nieuwe lichting bestuurders en raadsleden de vrijheid voelt om hierover met een frisse blik met elkaar in gesprek te gaan. Aan hen is het om te bepalen of en in welke vorm herontwikkeling wordt ingezet.”

Lees hier een eerder artikel:
Moet het Stadserf op de schop en zo ja, hoe?

Afbeelding: schetsontwerp van het plan 'Curve', bron gemeente Schiedam

24-02-2022