SCHIEDAM - Aanstaande vrijdag en zaterdag start in de pastorie van de Jacobuskerk de eerste serie film en muziek in de reeks 'Nazomeren in de Jacobus' met de film Fanfare op vrijdagavond en het huiskamerconcert van het Rotterdam Saxofoon Kwartet op zaterdagavond.
De pastorie, kerk en tuin van de ‘Jacobus’ zijn een prachtig podium in de wijken Kethel en Spaland/Sveaparken voor diverse activiteiten en ontmoeting. Deze bijzondere plek biedt dit najaar een speciale ambiance voor een intiem concert en kleinschalige filmvoorstelling. De muziek wordt verzorgd door een professioneel ensemble, het Rotterdam Saxofoon Kwartet. De beoogde films (waaronder Fanfare van Bert Haanstra) hebben een relatie met de kerk dan wel met de blaasmuziek.
Nazomeren start in de tuin en eindigt in de huiskamer van de pastorie. Bezoekers krijgen tevens de gelegenheid de pastorie te bezichtigen.
Vier avonden dus met muziek en film in de huiskamer van de pastorie:
30 sep – film ‘Fanfare’
1 okt – huiskamerconcert door Rotterdam Saxofoon Kwartet
14 okt – film ‘Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu’
15 okt – film ‘La Famille Bélier’
Aanvang alle avonden is om 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Sint Jacobuskerk, Kerkweg 51, Schiedam-Kethel
De toegang is gratis maar reserveren is verplicht; dat kan via telefoonnummer 010-4709719 of op de website www.jacobuskethel.nl
Nazomeren in de Jacobus is een initiatief van het Jacobusgilde en muziekvereniging Sint Radboud en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Schiedam Vlaardingen en het Gemeenschapsfonds Schiedam.
TOELICHTING PROGRAMMA
30 sep – film ‘Fanfare’ van Bert Haanstra
Fanfare is een Nederlandse komische speelfilm uit 1958, geregisseerd door Bert Haanstra. De film werd opgenomen in het dorp Giethoorn en behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Met ruim 2,6 miljoen bioscoopbezoekers is de film op Turks Fruit na, de succesvolste Nederlandse film aller tijden. De film speelt zich af in het fictieve dorpje Lagerwiede, dat een goede fanfare telt, Kunst en Vriendschap geheten. Deze fanfare wil deelnemen aan een concours en heeft een grote kans in de prijzen te vallen. Tijdens de voorbereiding op dat concours breekt echter ruzie uit tussen twee muzikanten. Als gevolg daarvan wordt de vereniging verdeeld in twee kampen die beide op eigen titel willen deelnemen aan het concours. Een componist schrijft voor beide orkesten een afzonderlijke compositie; op het eerste gehoor zijn het twee totaal verschillende stukken. Na veel verwikkelingen arriveren beide orkesten gelijktijdig op het podium van het concours en beginnen eveneens gelijktijdig hun eigen stuk te spelen. Dan blijken beide stukken perfect in elkaar te passen, waarmee het concours gewonnen wordt.
1 okt – huiskamerconcert door Rotterdam Saxofoon Kwartet
Vier saxofoons: de sopraan, de alt, de tenor en de bariton. Ze verschillen in grootte en geluid, maar hun uiterlijk en klankkleur vormen één geheel. Harmonieus samenspel : dat is de drijfveer van het Rotterdams Saxofoon Kwartet. De saxofoon is een veelzijdig instrument. Het ene moment klinkt hij zacht en ingetogen, het andere moment hard, swingend, briesend. Het Rotterdams Saxofoon Kwartet brengt al die verschillen tot leven. Verrassend, Veelzijdig. Een klassieke sonate van Bach, uitgevoerd door vier saxofoons? De meeste mensen denken bij de saxofoon niet direct aan klassieke muziek, maar onmiddellijk aan swingende jazz of een popsolo.
Het Rotterdams Saxofoon Kwartet werd opgericht door vier bevlogen musici, die ieder een indrukwekkende muzikale loopbaan hebben. Ze treden op als solist en spelen in diverse symfonieorkesten, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. De vier leden van het Rotterdams Saxofoon Kwartet delen een enorm enthousiastme voor hun instrument. Tijdens de concerten vallen vooral het plezier en de volle inzet van het ensemble op. Het Rotterdams Saxofoon Kwartet bestaat uit: Roeland Kapaan, baritonsaxofoon, Martin van der Woude, tenorsaxofoon, Wim Millenaar, altsaxofoon en Tom de Vette, sopraansaxofoon.
14 okt – film ‘Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu’
De Franse komedie Bon Dieu! is in eigen land de grootste bioscoophit sinds Intouchables. Bijna tien miljoen bezoekers trok de film, waarmee het een van de grootste hits van eigen bodem ooit is. Claude en Marie Verneuil zijn afkomstig van katholieke ouders uit de grote provinciale bourgeoisie en nogal conservatief. Maar ze zijn altijd ruimdenkend geweest. Het was echter even slikken toen hun eerste dochter trouwde met een moslim, hun tweede met een Jood en de derde met een Chinees. Hun hoop dat hun laatste dochter toch voor de kerk trouwt wordt aangewakkerd wanneer ze vernemen dat ze een brave katholieke jongen heeft ontmoet.
15 okt – film ‘La Famille Bélier’
La Famille Bélier is een Frans-Belgische filmkomedie uit 2014 onder regie van Éric Lartigau. De familie Bélier heeft een boerderij. De zestienjarige Paula is de onmisbare tolk voor haar doofstomme ouders en broer. Haar muziekleraar, Monsieur Tomasson, ontdekt haar muzikale gave en moedigt haar aan om te zingen. Daarna beslist Paula om deel te nemen aan een prestigieuze zangwedstrijd in Parijs voor de Maîtrise de Radio France; de koorschool van de Franse publieke omroep. Die beslissing betekent echter dat ze haar familie moet verlaten om haar eerste stappen op weg naar volwassenheid te zetten.
Tekst: PR Sint Radboud
Foto en flyer: PR Sint Radboud
(advertorial)