SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam zoekt vrijwilligers voor de tentoonstelling Glashard, die van 16 oktober 2021 tot en met 16 januari 2022 is te zien op het terrein van de Glasfabriek Schiedam.
"Wil je graag werken op een bijzondere plek te midden van internationale post-graffiti-kunst, de kunst van nu? Ben je in die periode een dag of twee dagdelen per week beschikbaar? Dan is dit misschien iets voor jou", zo richt het museum zicht tot potentiële vrijwilligers.
"We zoeken mensen die gastvrij en enthousiast zijn en het leuk vinden om op dit festivalachtige terrein te werken", zegt Sanne Jacobs, locatiemanager van het terrein. Aanmelden kan via sanne@stedelijkmuseumschiedam.nl onder vermelding van vrijwilliger Glashard, graag vóór 16 oktober 2021. "Geef gelijk aan wanneer je beschikbaar bent", is het verzoek van het museum.
Gastvrij
"Als glasharde host heb je verschillende taken. Je ontvangt en registreert bezoekers, geeft informatie en uitleg en bent aanspreekpunt bij vragen. Het kan ook zijn dat je helpt bij activiteiten en evenementen."
"Wat wij je bieden is een bijzondere locatie; je werkt in en rond een aantal loodsen waar vaak metershoge kunstwerken zijn geschilderd’, vertelt Jacobs. Tijdens de tentoonstelling zijn ook kunstenaars aan het werk. Ook gebeurt er van alles op het terrein, denk aan workshops, events, rondleidingen, schoolbezoek. "Als host maak je deel uit van een gezellig en leuk team dat mensen graag een bijzondere ervaring wil bieden. Goed om te weten: in de loodsen en op het terrein werk je met je jas aan; slechts op enkele plekken is paneelverwarming voor medewerkers en publiek."
Voor het eerst in Nederland
Op verzoek van het Stedelijk Museum Schiedam stelde ontwerpersduo Opperclaes een tentoonstelling samen met werk van kunstenaars die hun wortels hebben in de graffiti-scene. Deze kunstvorm is in Nederland op deze schaal nog nooit te zien geweest. Het zijn mensen die abstract werk maken en experimenteren met het medium. Ze werken op grote muren, maar evengoed op canvas. Het museum laat deze kunst zien op een locatie die past bij deze bijzondere makersscene: een verlaten fabrieksterrein op steenworp afstand van het historische centrum van Schiedam. Wegens de renovatie van het museumgebouw programmeert het museum dit jaar op verschillende plekken in de stad.
'Glashard' wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Schiedam, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Blauwhoed en Dudok Groep, Glasfabriek, FFONO, SDAM
Foto: de voormalige glasfabriek (foto door Louise Melchers)