SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam houdt op zaterdag 15 april weer een Verhaal van Schiedam. Dit keer geeft Schiedammer Jeroen Rodenberg, docent bestuurskunde, een lezing. Hij bespreekt het behoud van monumenten en de betrokkenheid van burgers daarbij.
De lezing vindt plaats in de Wilgenburg, Land van Ris 6, Schiedam (achter de Liduinabasiliek). Toegang is gratis. Iedereen is welkom.
In 2005 kwam onder auspiciën van de Raad van Europa het Verdrag van Faro tot stand (https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/erfgoedparticipatie-faro/verdrag-van-faro). De deelnemende landen beloven met ondertekening van dit verdrag dat zij een visie zullen ontwikkelen op het bewaren van cultureel erfgoed. Ook zullen zij naar manieren zoeken om ervoor te zorgen dat het erfgoed ten goede komt aan de hele samenleving. Inmiddels hebben 22 landen dit verdrag geratificeerd. In Schiedam is het verdrag een belangrijke leidraad bij de monumentenzorg.
In het Verdrag van Faro speelt het idee van participatie een grote rol. Monumenten en andere vormen van erfgoed blijven het best behouden als de omwonenden zich er betrokken bij voelen, als zij mee mogen denken en spreken over de bestemming. In de vaktaal van de bestuurskunde heet dit interactive governance en participatieve beleidsvorming. Er wordt niet over de hoofden van de burgers beslist. De beslissingen vallen in samenspraak met de burgers.
Participatie ‘verdampt’
Van dit ideaal komt minder terecht dan we zouden willen. Volgens Jeroen Rodenberg - geboren en getogen in Woudhoek, nu docent bestuurskunde aan de Vrije Universiteit – ‘verdampt’ die participatie van de burgers bij het behoud van erfgoed maar al te vaak. Dat althans is de onontkoombare conclusie van de artikelenbundel ‘Calling on the Community’ die hij samen met collega´s uit andere lidstaten van de Raad van Europa samenstelde.
Waarom zitten de burgers er zo vaak voor spek en bonen bij? En wat kun je ertegen doen? Zijn er modellen op te tuigen waarbij de betrokkenheid van de burgers bij erfgoed wel is gegarandeerd? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het Verhaal van Schiedam op 15 april a.s.
Historische Vereniging Schiedam
De organisatie van het Verhaal van Schiedam is in handen van de Historische Vereniging Schiedam. De Historische Vereniging Schiedam is op 28 oktober 1975 opgericht. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.
Foto: de historische spoelingschouw die lag te vergaan op de kade van de Noordvest; een burgeractie was er nodig om de gemeente in beweging te krijgen restauratie toe te zeggen; die vordert overigens nog niet, de schouw ligt momenteel in een loods van De Glasfabriek opgeslagen