SCHIEDAM - Johannes Keekstra geeft op zaterdag 9 april een lezing over de Foudgumse jaren van François Haverschmidt (1835-1894). Hij doet dat in Pand Roelants naar aanleiding zijn boek ‘Onder Frieslands grauwe hemel’. Dichter Levi Weemoedt draagt tijdens de presentatie enkele gedichten voor. Voorafgaand aan de lezing is er een wandeling langs plaatsen in Schiedam die een rol speelden in het leven en werk van HaverSchmidt.
Haverschmidt was predikant, maar werd beroemd als dichter. Onder het pseudoniem Piet Paaltjens publiceerde hij humoristische gedichten, die vaak een zwart randje hebben. Het grote publiek kent hem vooral van de bundel ‘Snikken en grimlachjes’.
Voordat hij naar Schiedam kwam, is hij onder meer dominee geweest in het Noord-Friese Foudgum. Hij is er afwisselend opgetogen en doodongelukkig. ‘Sinds bijna twee maanden sleepte ik mijn plantenbestaan voort onder Frieslands graauwen hemel,’ klaagt Haverschmidt in een brief aan een Leidse academievriend. Deze periode is van grote invloed op zijn leven en werk.
Weerstand en grijze luchten
De vrijzinnige predikant stuitte in het gehucht op orthodoxe weerstand, een grijze omgeving en een stug volkskarakter; het onderwerp in het boek ‘Onder Frieslands grauwe hemel’ van schrijver Johannes Keekstra. Het boek bevat twee teksten van de piekerende predikant zelf. ‘Mijn eerste gemeente’ (1880), een terugblik op zijn grijze tijd in het noordoosten van Fryslân, en ‘Vreemdeling in het land van de alledaagse werkelijkheid’ (1861), geschreven in de Foudgumse pastorie als toekomstdroom. In die toekomst zijn wij nu beland. Wat is ervan terechtgekomen en zien wij het nu anders dan HaverSchmidt? Hoe is de sfeer in het huidige dorp?
Johannes Keekstra (1980) studeerde Nederlands en is geboren en getogen onder de rook van Foudgum. Hij gunt ons een blik op de regio in Haverschmidts tijd én in de eenentwintigste eeuw. In 2022 debuteert hij als schrijver/regisseur in zijn geboortestreek met de productie ‘Grauwe Hemel’, die ook de schijnwerpers richt op de melancholieke Friese dominee.
Droevige gedichten van Lévi Weemoedt
In de huidige tijd kennen we in Nederland één dichter die opereert in de geest van Piet Paaltjens: Lévi Weemoedt (1948), pseudoniem van Izaäk Jacobus van Wijk. Schrijver van tragikomische korte verhalen en gedichten, die hij als geen ander voor publiek ten gehore brengt. Samen met Hans Dorrestijn strijdt hij om de titel ‘Droevigste dichter van Nederland’. Columnist Özcan Akyol stelde in 2018 de bloemlezing ‘Pessimisme kun je leren!’ samen uit het werk van Weemoedt, die vrijwel meteen een bestseller werd.
Haverschmidtwandeling
Zaterdag 9 april van 13:30 uur tot 14:30 uur. Vertrek vanaf bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam. Deelname is gratis. Opgeven via de website van de bibliotheek: www.debibliotheekschiedam.nl
Lezing Johannes Keekstra en Lévi Weemoedt
Zaterdag aanvang 15:00 uur. Inloop vanaf 14:45 uur, Plaats: Pand Roelants, Lange Haven 141. Toegang is gratis. Er zijn circa 40 plekken beschikbaar. Opgeven via de website van de bibliotheek: www.debibliotheekschiedam.nl
Foto: Op de foto toont Wouter Robers een exemplaar van de bundel Snikken en grimlachjes' ; Corine en Wouter Robers, eigenaars van het pand aan de Lange Haven 141 - het historische pand waar vroeger drukkerij Roelants was gevestigd - hebben op de eerste etage hun eigen ballroom ingericht, met op de vloer een heel bijzonder zeil: het is geënt op de cover van de bundel 'Snikken en grimlachjes' (foto door Louise Melchers), lees meer onder deze link: Je eigen ballroom met 'Snikken en grimlachjes' dansvloer