LANDELIJK - Zodra de ‘r’ in de maand zit, worden kinderen sneller verkouden. Is dat normaal, of moet je even langs de dokter? Huisarts Leon Joanknecht stelt gerust: “Het is normaal dat jonge kinderen meerdere keren per jaar ziek zijn. Kinderen kunnen wel tien keer per jaar verkouden worden, omdat hun weerstand nog in ontwikkeling is.” Zolang een kind tussendoor even opknapt, hoef je je meestal geen zorgen te maken. Wanneer is het dan wel verstandig om met je kind naar de huisarts te gaan?
Verkouden zijn hoort erbij. Het helpt kinderen om weerstand op te bouwen, aldus Joanknecht. “Het is niet mogelijk en zelfs onwenselijk om elke verkoudheid te voorkomen. Want door met virussen in contact te komen bouwen kinderen antistoffen op. Leer ze wel hun handen te wassen en in hun elleboog te niezen, dat helpt om de verspreiding te beperken. Dat is belangrijk voor de kwetsbare mensen om ons heen.”
Wat kun je doen als je kind verkouden is?
Goed uitzieken, zo luidt het advies. Onder een dekentje op de bank, of onder de wol in bed. Joanknecht: “Je kunt je kind paracetamol geven, ook als ze geen koorts hebben. Zo voelen ze zich wat prettiger. Bij veel snot en slijm kun je zoutoplossing neusspray gebruiken om hun neus open te houden, maar een gesneden ui naast het bed geeft vaak ook verlichting.”
Laat je kind voldoende drinken, liefst in kleine slokjes. Heeft je kind last van zijn keel? Dan kan een waterijsje verlichting bieden. Als je kind graag naar buiten wil kan dat wel eventjes. Maar, zo waarschuwt Joanknecht, houd balans tussen wat je kind zelf aangeeft en wat jou als ouder verstandig lijkt. Rust is belangrijk om te herstellen.
Wanneer moet je wel naar de huisarts?
Joanknecht ziet veel ouders in zijn spreekkamer die zich zorgen maken omdat hun kind maar blijft kwakkelen. “In de koudere maanden is de weerstand lager en gaan er meer virussen rond, waardoor kinderen vatbaarder zijn voor een verkoudheid. Er zijn 200 soorten virussen, dus als kinderen er een paar kort na elkaar oppikken, lijkt het alsof ze continu ziek zijn. Zolang een kind tussendoor opknapt, al is het maar een paar dagen, is er meestal niks om je zorgen over te maken.” Toch zijn er situaties waarin een huisartsbezoek verstandig is, zoals:
• De koorts blijft ondanks paracetamol meerdere dagen hoog.
• Je kind drinkt minder dan normaal en plast ook minder.
• Benauwdheid, sufheid, of als je kind anders reageert dan je gewend bent.
Verkoudheden zijn meestal geen reden voor grote zorgen, maar Joanknecht benadrukt dat ouders vooral moeten vertrouwen op hun eigen gevoel: “Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met de assistent. Hij of zij kan je goed adviseren en schakelt zo nodig de huisarts in.”
Mijn kind is verkouden, wat nu?
Verkoudheid brengt veel verschillende soorten klachten met zich mee. Hier vind je meer informatie over wat te doen bij snotneuzen, benauwdheid en waar je op moet letten bij verkoudheid.
Fotocredit
@RijnmondDokters