Politie gaat preventief fouilleren

Wapenwedloop met de jeugd

Wapenwedloop met de jeugd

SCHIEDAM - Jongeren en met name jongens van 12-25 jaar gaan steeds vaker gewapend over straat. Soms omdat dit stoer staat, een enkele keer uit angst zelf geen wapen te hebben als ze ermee worden geconfronteerd en steeds meer om te gebruiken. Het gros bestaat uit messen en als steekwapens te gebruiken items als bijvoorbeeld een schroevendraaier.

Voor burgemeester Harald Bergmann hoog tijd om dit maatschappelijk vehikel aan te pakken met alle middelen die hem ten dienste staan. Dat resulteerde in nauw en specifiek contact met zowel de Teamchef van de Politie Schiedam (Teun van Buuren) als het OM. Zij tweeën zaten dinsdagmiddag 25 maart met Officier van Justitie Marjolein Eykelen aan tafel om de pers een en ander uit de doeken te doen.

Toename steekincidenten
De toename van incidenten noopte de burgemeester tot het nemen van de ingrijpende maatregelen. Dat doet hij in nauwe samenwerking met zowel de politie als het OM. Want hoewel formeel hoofd van de hermandad kan en mag de burgemeester dit niet alleen.

Het preventief fouilleren van jongeren in de leeftijdscategorie van 12-25 jaar is bewust gekozen gezien de laatste steekpartijen waar ook een dode bij te betreuren viel. ‘We gaan hier zwaar op inzetten,’ aldus Bergmann. De maatregel loopt tot 1 augustus en betreft de Oostwijk, de Zuidwijk, wijk Nieuwland en de industriegebieden. Doel: het terugdringen van het (steek)wapenbezit. Liefst tot het absolute nulpunt.

Persoonsgerichte aanpak
Het fouilleren is onderdeel van een persoonsgerichte aanpak. Wie een wapen heeft dat door de politie in beslag is genomen kan rekenen op een brief van de burgemeester, een of meerdere gesprekken met zogeheten coaches tot aan een meest op de slaapkamer gerichte huiszoeking toe. Bij die gesprekken worden uiteraard ook de ouders intensief betrokken. Niet zelden vloeit wapenbezit immers voort uit vervelende thuissituaties.

De keuze van de wijken is een logische en gebaseerd op de laatste cijfers waarbij wapenbezit het meest is geconstateerd. Het politionele fouilleren zal op onregelmatig tijden en op steeds wisselende plekken plaatsvinden. Marjolein Eykelen: ‘Wapens weggooien als de politie komt is zinloos, want die vinden we toch.’

Langer of korter?
De maatregel is flexibel en kan twee kanten op. Zo zal er worden afgeschaald als de resultaten positiever (minder gevonden wapens) worden. Is sprake van een toename dan zal de frequentie worden verdicht en indien nodig ook richting andere wijken worden uitgebreid. Wekelijks gaat een rapport (een soort van agenda) richting OM. Hierin alle nieuwe acties, compleet met locatie en tijdsspanne, waar Marjolein Eykelen aan de hand van de cijfers gevolg aan kan en gaat geven.

Alle bevindingen worden wekelijks geëvalueerd. Blijkt dat veel jongeren uit eenzelfde buurt komen, lid zijn van de dezelfde club of school dan worden die ook betrokken in het overleg en zullen plannen worden opgesteld over wat aan deze situatie te doen.

Iedereen wapenvrij
Dat het epicentrum van het fouilleren op de jeugd van 12-25 jaar ligt, vrijwaart nóch jongere jongeren noch een oma die met rollator en een Kalasjnikov over straat gaat van politionele interventie.

Voor de politie betekent de maatregel niet dat er extra agenten op straat komen. Teun van Buuren: ‘We gaan anders prioriteren, maar vergeten het andere werk zeker niet. Dit is een maatschappelijk probleem dat we met zijn allen, dus ook met de ouders, moeten oplossen. Wegkijken is geen optie.’

Schoolpolitie: Ja/Nee?
Enkele onderwijsinstellingen werken al (samen) met een wijkagent en de schoolpolitie. Niet alle scholen zijn hier al fan van. Meest is men bang voor imagoschade op het moment dat ouders en kinderen voor de keuze staan voor welke school moet worden gekozen. Als alle scholen hiervoor kiezen is dit gedachte probleem ook direct getackeld.

Volgens Teun van Buuren zucht Schiedam nog niet onder structurele bendevorming. Verdere evaluatie zal uitwijzen of hij gelijk heeft. Marjolein Eykelen: ‘Het is overigens niet de bedoeling dat we aansturen op recidive of draaideurcrimineeltjes. De straffen zullen niet alleen en altijd in samenspraak met jeugdrechter, in overeenstemming zijn met de gepleegde feiten maar bovenal gericht zijn op voorkoming van herhaling. Daarom het nauwe overleg met ouders, school, et cetera.'

Schiedam als fijne stad
Harald Bergmann voelt zich niet alleen als burgemeester maar ook als inwoner van de stad in ernstige mate verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn Schiedam. Daarom dus deze maatregelen. ‘Iedereen heeft recht op een veilige woon- en leefomgeving. Dat je later als volwassene terug kan kijken op een fijne jeugd is me alles waard.’

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschrift (v.r.n.l.)
Officier van Justitie Marjolein Eykelen, Burgemeester Harald Bergmann en Teamchef Politie Schiedam Teun van Buuren

Zie ook het artikel met daarin de video door Jan Willem de Boer:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/schiedam-pakt-jeugdcriminaliteit-aan-met-meer-fouilleren

25-03-2025