Milieubewuste ijsberen vragen aandacht voor zwerfvuil

'Wat een bende door die mondkappen ellende'

'Wat een bende door die mondkappen ellende'

SCHIEDAM - 'Wat een bende door die mondkappen ellende'. Met deze slogan vraagt Irado aandacht voor de nieuwste vorm van zwerfafval: mondkapjes. Zwerfie, de milieubewuste ijsbeer van Irado, kreeg er een vriendin bij, Zwerfina. Zij is gehuld in witte japon, 'versierd' met enige mondkapjes. Het stel ijsberen deelt komende weken op straat gratis prikstokken uit.

Jan Willem de Boer ging in gesprek met kunstenares Esther Pieterse. Met beide ijsberen vestigt zij op straat de aandacht van het publiek op zwerfvuil in het algemeen en ook op de nieuwste vorm van zwerfvuil, de mondkapjes. Met de prikstokken en vuilniszakken van Irado ruimen ze onder meer de mondkapjes op die nu veel op straat liggen. "Als je Zwerfie tegenkomt, neem gerust een prikstok mee om ook je eigen straat en buurt schoon te maken en te houden", aldus Irado. 

Normaal werkt Esther Pieterse met groepjes kinderen op straat aan het afvalprobleem. Wegens de coronasituatie wordt er nu niet met groepen kinderen gewerkt, maar met individuele kinderen, maar wel is ten opzichte van eerdere projecten het aantal 'ijsberen' uitgebreid tot een stel. Het interview door Jan Willem de Boer kun je zien en horen door op onderstaande afbeelding te klikken.

 

 

19-01-2021