SCHIEDAM - Jan Willem de Boer van JW TV sprak met Ben de Koning, directeur van de Frankelandgroep, over de ontwikkelingen in de zorg.
door Jan Willem de Boer (video-reportage)
'Zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan', is zo'n beetje de slogan van zorgminister Conny Helder (minister voor Langdurige Zorg en Sport). "Nou volgens mij gebeurt dat alledrie al heel veel. En er heeft hier bijvoorbeeld nog nooit iemand aan de balie gestaan die zegt: ik ben het thuiswonen zo zat, ik kom lekker bij jullie wonen", zo reageert Ben de Koning. Wat er gebeurt is: het aantal ouderen stijgt, de beroepsbevolking neemt niet toe, daardoor moeten in de zorg meer mensen geholpen gaan worden, met minder medewerkers.
Er wordt landelijk over gesproken in de zorg de norm te willen loslaten van 2 medewerkers op 8 bewoners. In de krant lees je dan koppen van: dan de ouderen maar minder vaak douchen en wassen. "Laten we ophouden met al die rare kwaliteitskaders/normen, dat scheelt veel gedoe. Waar het heel simpel op neerkomt: we moeten gewoon goede zorg verlenen. Daarbij hoort de cliënten blijven douchen en wassen zoals hij of zij dat wil."
"De minister zou trouwens ook eens bij zichzelf kunnen beginnen, ik bedoel: op haar ministerie rondlopen, en aan de ambtenaren vragen, wat doe jij eigenlijk? Er zit op zo'n ministerie een hoop verborgen werkeloosheid."
De zorg en veel andere sectoren worden geconfronteerd met personeelsschaarste. "Voldoende werknemers krijgen, heeft vooral te maken met een goede werkgever zijn", zegt Ben de Koning. Er zijn heel veel voorwaarden waaraan je moet voldoen om een goede werkgever te zijn. Ben de Koning noemt er verschillende tegen Jan Willem de Boer.
In het eind juni 2022 gepresenteerde coalitieakkoord Schiedam voor 2022 - 2026 komt ouderenzorg zoals De Koning concludeerde niet afdoende voor, hetgeen hij 'verbijsterend' noemt. "Weet dat het aantal 80-plussers in onze stad nog met 40% omhoog gaat. Weet dan ook dat we nu al een wachtlijst hebben van 200 mensen voor verpleeghuiszorg, 100 mensen voor thuiszorg en tegen de duizend mensen voor ouderenwoningen."
We moeten beseffen, dat we niet kunnen doorgaan zoals we het deden. We kunnen bijvoorbeeld wel roepen, er moeten meer mensen naar het onderwijs, maar als ze er niet zijn, zijn ze er niet. En zo is het in veel sectoren. De dingen die belangrijk zijn, moeten we in de lucht houden, de onzin en de overdaad die we met z'n allen gecreëerd hebben, die moeten we ervanaf halen. En dat is wel een taak van de overheid: keuzes maken."