Welke herinneringen heb jij aan de 'HAV-Bank' en aan het Dudok-gebouw?

Welke herinneringen heb jij aan de 'HAV-Bank' en aan het Dudok-gebouw?

SCHIEDAM - Voor de Maand van de Geschiedenis is het Gemeentearchief Schiedam op zoek naar herinneringen aan de HAV-Bank, een verzekeraar die een van de rechtsvoorgangers is van het huidige ASR.

havbanksol2

Het gemeentearchief gaat de rol van de HAV-Bank in Schiedam onderzoeken, met daarin een prominente plaats voor het bekende gebouw aan de Gerrit Verboonstraat, dat nog steeds als ‘de voormalige HAV-Bank’ bekend staat.

Gerrit Willem van Bergen Walraven richt in 1903 aan de Vismarkt in Schiedam de Hollandse Algemene Verzekeringsbank op. Mede door opvallende reclameacties groeit de bank uit tot een succesvolle onderneming. Een groter pand is dan nodig. Als een prijsvraag voor het ontwerp van een nieuw gebouw niet het gewenste resultaat oplevert, komt de HAV uit bij de bekende architect Willem Dudok. Hij ontwerpt het gezichtsbepalende pand aan de Gerrit Verboonstraat met de gele steentjes. Kort na het jubileumjaar in 1963 gaat het bedrijf op in het in Utrecht gevestigde AMEV, dat zelf nu ook niet meer onder die naam bestaat en dat na fusie met Stad Rotterdam Verzekeringen verder gaat als ASR. Het gebouw aan de Gerrit Verboonstraat is nu een appartementencomplex. 

En wat is er bekend van ‘het bedrijf achter het gebouw’, de Schiedamse HAV. Het bedrijf heeft relatief gezien maar kort bestaan. Men hield de bedrijfsgeschiedenis goed bij in plakboeken, maar desondanks is de geschiedenis nog nauwelijks in kaart gebracht. Het Gemeentearchief schrijft: "We zijn nieuwsgierig naar de rol die de HAV-Bank speelde in de stad. Was het een Schiedams instituut, of een instituut in Schiedam? Het bedrijf lijkt erg betrokken te zijn geweest bij het personeel en de omgeving. Misschien heeft u, of een familielid, er gewerkt? Of heeft u herinneringen aan de kalenders, het bedrijfsvoetbalteam of de verschillende promotie-acties zoals prijsvragen?"

Reacties naar het Gemeentearchief zijn welkom via het e-mailadres archief@schiedam.nl of 010-219 1919. Contactpersonen zijn Jan van Kampenhout en Merel Blok.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken en andere culturele organisaties, alsook boekhandels brengen aan de hand van een thema geschiedenis voor het voetlicht door verschillende activiteiten. Dit jaar is het thema ‘wat een ramp’. Daar past een verzekeringsmaatschappij goed bij, aldus het Gemeentearchief.

Vorig jaar bracht het gemeentearchief de geschiedenis van de Apollo Kaarsenfabriek onder de aandacht, en in 2020 Schiedamse pakhuizen met opvallende namen.

Foto's genomen tijdens Open Monumentendagen 2017 (c) De Schiedammer Online

havbansol3

25-05-2022