SCHIEDAM - “We zouden geen ‘week van de duurzaamheid’ nodig moeten hebben, maar een duurzame generatie. En dat zijn jullie”, zei wethouder Hamerslag ‘Duurzaamheid & Milieu’ van gemeente Schiedam. Tijdens de officiële opening van het symposium ‘Ecologische Voetafdruk’ bij Lentiz | LIFE College op 13 oktober, sprak de wethouder zijn waardering uit vanwege de duurzame activiteiten die de leerlingen, studenten en de docenten organiseren.
De duurzaamheidsdag startte met een prijsuitreiking ‘Duurzame Docent’, waarna het vmbo van LIFE College een duurzaam cadeau aan de wethouder gaf voor een verdere vergroening van de stad Schiedam. Het symposium ‘Ecologische Voetafdruk' werd georganiseerd door de studenten mbo 'Inspecteur Leefomgeving’ en als onderdeel van het programma gaven ze workshops aan de betrokken bedrijven en de medestudenten.
Voordat het symposium van start ging, reikte wethouder Hamerslag een prijs uit aan mbo-docent Anneke Janssen.
Ze is door de gemeente Schiedam genomineerd voor de landelijke titel ‘Duurzame Docent 2022’. Anneke begeleidt de mbo-studenten ‘Inspecteur Leefomgeving’ in het vak Eco-Schools. “In dit wereldwijde schoolprogramma gaat het om duurzaam denken en doen”, vertelt ze. “Studenten met een duurzaam idee kunnen bij de directie een aanvraag doen voor financiering en hier komen prachtige ideeën uit voor de school en voor gemeente Schiedam.”
Lentiz | LIFE College, die het Europese keurmerk Eco-Schools draagt, heeft een prominente rol in duurzaamheidsprojecten in samenwerking met gemeente. Oud-student Amber Nihot is nog altijd ambassadeur voor de stad tijdens de Global Goals vlaggendag.
Als we allemaal iets kleins doen, doen we samen iets groots
Na de prijsuitreiking 'Duurzame Docent', mocht de wethouder op zijn beurt een eerste micro-eikje van LIFE College in ontvangst nemen. “Dit is het eerste exemplaar van onze bomenbank, het plantje is gekweekt door de vmbo-Talentklas Zorg & Welzijn”, vertelt biologiedocent Benjamin Hoppe-Jaspers. “Onze leerlingen hebben deze week bijna 400 eikels geplant, met het idee dat de jonge micro-eiken over een jaar of vier een mooie plek krijgen in de prachtige stad Schiedam.”
Op die manier ondersteunen de leerlingen de duurzame ambities van de gemeente. Vorig jaar adopteerde het Lentiz Eco-team al de micro stadsparkjes, voor bij de groene entree van de school. Dit is helaas ter ziele gegaan door de hete zomer, daarom besloot de gemeente om planten te schenken voor de entree van de school. “Een groene stad maken we samen, als we allemaal iets kleins doen, doen we samen iets groots”, vertelt het bijgaand bordje in de voortuin van LIFE College. Zo wordt aandacht gevraagd voor meer groen en biodiversiteit.
Denken en Doen, workshops Ecologische Voetafdruk
Ter introductie van het symposium liet wethouder Hamerslag weten hoe gemeente Schiedam zich bezighoudt met het verkleinen van haar ecologische voetafdruk. Aansluitend werden de bedrijven en de medestudenten tijdens de workshops 'Biodiversiteit, Wonen, Energie, Voedsel en Water' geactiveerd om duurzame ideeën uit te werken. Zandlopers, gemaakt van verzamelde lege flessen, werden gefabriceerd om de douchetijd te verkorten. Van een melkpak maakten de bezoekers een insectenhotel, om zo het ecosysteem in stand te houden op het groene balkon of de tuin. En er werden zaadbommen gemaakt om de natuur een handje te helpen. Met het organiseren van het symposium presenteren de mbo-studenten zich aan de aangesloten bedrijven waardoor ze ook kans maken om op te vallen, voor een mooie toekomstige baan in de sector.