Chocoladebedrijf zet Schiedam met Dubai-reep in heel Nederland op de kaart

Wethouder feliciteert De Bonte Koe met certificering

Wethouder feliciteert De Bonte Koe met certificering

SCHIEDAM - Wethouder Anouschka Biekman, die onder meer stadspromotie en het MKB in de binnenstad in haar portefeuille heeft, heeft vanochtend een bezoek aan De Bonte Koe Chocolade gebracht. Zij feliciteerde het bedrijf met het onlangs behaalde internationale duurzaamheidscertificaat. 

De Bonte Koe Chocolade is sinds kort B Corp gecertificeerd. Wereldwijd zijn er ruim achtduizend bedrijven gecertificeerd. In ons land zijn er 301 hoofdvestigingen van bedrijven die dit toonaangevende duurzaamheidscertificaat mogen voeren, waaronder bedrijven als Verstegen, Vivera en branchegenoot Tony's Chocolonely. 

De wethouder toonde zich zeer geïnteresseerd in het behalen van het certificaat en wat dat allemaal met zich meebrengt. Amy Klein, samen met haar broer Connor Klein eigenaar van het het bedrijf, lichtte de wethouder toe dat het véél meer is dan dat er rekening wordt gehouden met het milieu en met het gebruik van biologisch geteelde grondstoffen. "Niet alleen de boeren moeten een faire prijs krijgen voor hun producten, maar ook moet worden gedacht aan het eigen personeel. Zo moeten de medewerkers meteen al pensioen opbouwen. We hebben allerlei maatschappelijke samenwerkingen, bijvoorbeeld om jongeren kennis te laten maken met ambachtelijk werk. Als je écht duurzaam bezig wilt zijn, is het niet de bedoeling dat je 'pleisters aan het plakken bent' als er dingen niet goed gaan, maar wél dat duurzaamheid een vast onderdeel is in je bedrijfsvoering en dat het ingebed is in je bedrijfsbeleid. Als bedrijf moet je weliswaar winst maken, maar wij willen dat zodanig doen dat onze actviteiten goed zijn voor onze planeet en voor de mensen die erop leven. 'People planet profit' is bij ons geen holle kreet, maar dat is iets waar we dagelijks met ons hele team mee bezig zijn."

Amy en Connor Klein zijn de tweede generatie in het ambachtelijke familiebedrijf. De Bonte Koe aan de Lange Haven 54 bestaat nu meer dan dertig jaar. Inmiddels zijn er families in Schiedam waarvan al twee of drie generaties de winkel bezoeken. "Ja, ook ik ben daar een voorbeeld van", zegt Anouschka Biekman. "Mijn moeder ging hier al bonbons kopen en inmiddels kom ik hier ook al jaren als klant. Het is echt een bedrijf waarvan Schiedammers houden én waarop wij als gemeentebestuur trots zijn. En zo'n B Corp certificering maakt dat het helemaal een mooi voorbeeld is van hoe goed en tegelijkertijd duurzaam ondernemers het in de binnenstad van Schiedam kunnen doen."

Met het bezoek van hedenochtend kreeg het huidige college van B&W voor het eerst een kijkje achter de schermen van het chocoladebedrijf, dat de afgelopen weken met de succesvolle 'Pistache Kunefe'-reep, ook bekend als de 'Dubai'-reep, Schiedam in heel Nederland op de kaart zet. Dagelijks worden er momenteel ongeveer twaalfhonderd van die repen door De Bonte Koe verkocht. 

Foto boven: v.l.n.r. wethouder Anouschka Biekman (D66), Amy Klein (mede-eigenaar De Bonte Koe) en Mara Berghout (general manager De Bonte Koe)

Foto onder: Cees Klein (samen met zijn schoonzus Carmel Klein-Kelly oprichter van het bedrijf) toont een mal waarin de 'Dubai'-repen worden gegoten aan Jessica Hartman, accountmanager detailhandel van de gemeente Schiedam (geheel rechts) en wethouder Anouschka Biekman (tweede van links), geheel links Amy Klein

kees

Tekst en foto's: redactie De Schiedammer Online

16-07-2024